Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2015 16:54:01

Důchodci jako oběť koaličních kompromisů

Důchodci jako oběť koaličních kompromisů

Ministr Babiš prosadil, že senioři nedostanou v příštím roce mimořádnou valorizaci 200 korun, ale jen stovku, kterou ukládá zákon. 600 korun jednorázového vánočního příspěvku se do valorizace nezapočítá a je to slabá náplast na předchozí propad penzí

     Ekonomická krize v uplynulých letech přinesla ztrátu kupní síly českých penzistů. V roce 2012 přistoupila vláda Petra Nečase dokonce na 3 roky ke snížení zákonné valorizace důchodů. Ušetřila tak v letech 2013 a 2014 na 40 miliard korun.

     Z pohledu seniorů bylo tedy možné ocenit to, že současná vláda ukončila tuto sníženou valorizaci o rok dříve.  V roce 2015 pak ještě mimořádně navýšila důchody i přes nízkou inflaci.  Kompenzace předchozího propadu hodnoty penzí to byla ale jenom částečná.

    Další mimořádná valorizace v roce 2016 to mohla napravit, ale to začalo blokovat především hnutí ANO a to přesto, že ekonomika dnes přechází k vyšším tempům růstu. Ministr Babiš odmítl přidat penzistům  více než 3,5  miliardy korun na  zákonnou valorizace.

     ČSSD preferovala na rok 2016 valorizaci alespoň o 200,- Kč což by znamenalo další část  kompenzace předchozí ztráty od roku 2010. Rada seniorů mluví alespoň o 339,- Kč. Ministr financí Andrej Babiš ale oznámil, že  v příštím roce nepřistoupí ani na návrh MPSV..

      Vládní koalice se nakonec kompromisně dohodla že vyplatí koncem letošního roku všem důchodcům alespoň jednorázový paušální vánoční příspěvek 600 korun. Valorizace se však v příštím roce nezvýší, zůstane jen povinné zvýšení o inflaci a třetinu růstu reálných mezd.  

   . Vláda ušetří na důchodcích požadovaných 3-7 miliard na kompenzaci. Křivda z Nečasových a Kalouskových časů ale nebude napravena a ztráta na kupní síle důchodů zůstane trvalá..Lze hovořit o triku vládní koalice, kterým chtějí umlčet kritiku seniorů. S takovým nedostatečným postupem se ale těžko mohou důchodci spokojit.

     V milionovém rozpočty by se částka kolem 05% výdajů mohla najít. Bez mimořádné kompenzace propadu  a bez úpravy valorizačního schématu zohledňující lépe životní náklady seniorů se takto bude  dál zvyšovat rozdíl mezi mzdou a důchodem. Andrej Babiš svým kompromisem umlčel koaliční partnery, ale problém zůstal.

    Pár stovek pod stromeček samozřejmě důchodce přivítá. Systémové řešeníse ale nekoná. 1,7 milionu důchodcovských domácností se bude i nadále řadit mezi sociálně ohrožené skupiny. Vyšší valorizace by samozřejmě znamenala  další nároky na výplaty z penzijního účtu. Zjevně ale penzisté nejsou skutečnou prioritou současné vlády.  

    A nabízí se otázka, jak to Andrej Babiš myslel, když zmínil svou představu o stabilizaci penzijního účtu při náhradovém poměru  30%  (poměr průměrného důchodu a průměrné mzdy).  To by totiž znamenalo pokles o čtvrtinu oproti současnému stavu. To by už důchodci skutečně asi museli do ulic.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama