ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2011 14:20:00

Návrh sjednocených nákupů není pouhým škrtáním

Návrh sjednocených nákupů není pouhým škrtáním

Centralizace nákupů navržená MMR může přinést až 7 miliard úspor.

Sjednocení nákupů určitých komodit či služeb může státu ušetřit nemalé prostředky. Ministerstvo pro místní rozvoj při přípravě návrhu odeslaného Vládě ČR zpracovalo dvě alternativy. Buď „absolutní centralizaci“, tedy jediné centrum nákupu pro všechny, anebo centralizaci na úrovni resortů. V obou případech jsou dosažené úspory velmi obdobné. Pohybují se v řádu 6 až 7 miliard korun ročně.

MMR doporučilo centralizaci na úrovni resortů, neboť navazuje na současnou činnost nejaktivnějších resortů a umožňuje maximálně využít pro centrální nákupy specifika jednotlivých resortů a minimalizuje centrální koordinační činnost. „Úspora v tomto provedení není pouhé škrtání,“ glosoval návrh ministr Kamil Jankovský.

 Návrh koncepce týkající se zavedení centrálních nákupů pro vládu a podřízené organizace je součástí materiálu navazujícího na obsáhlou analýzu zkušeností z podobných systémů centrálních nákupů čtyř členských států EU (Itálie, Rakousko, Dánsko, Německo) a průzkumu zájmů a možností využití těchto nákupů u samosprávných subjektů jako jsou kraje a obce.

 Centralizované nákup je součástí „Protikorupční strategie vlády“, přijaté na počátku ledna 2011. Návrh předpokládá zavedení centrálních nákupů prozatím na úrovni vlády, centrálních úřadů a jim přímo podřízených organizací. V případě úspěchu se bude dále rozšiřovat. Typickým zbožím pro tento systém nákupu jsou například kancelářské potřeby, kancelářský nábytek, informační technologie, elektrická energie, zemní plyn nebo datové a hlasové služby.
 
Uvedeným návrhem bylo na počátku června v připomínkovém řízení obesláno 66 úřadů a institucí. Zásadní námitky podalo 24 z nich a všechny byly před odesláním Vládě ČR vyřešeny. Výjimkou je rozpor s Ministerstvem zahraničních věcí (MZV), kde problém spočívá ve specifickém charakteru činnosti MZV, které působí i mimo území ČR.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama