ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2011 13:25:52

Spouštíme unikátní projekt, který tu zatím nebyl

Spouštíme unikátní projekt, který tu zatím nebyl

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dnes oficiálně představilo Mapu nájemného. Pomůcka pro všechny, kteří se od 1. ledna 2011 ocitli na volném trhu s nájemním bydlením, je dostupná na adre

„Rozjíždíme projekt, který v České republice nikdy v takovém rozsahu neexistoval,“ uvádí Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj, pro kterého je bezproblémový přechod trhu s nájemním bydlením z regulovaného na volný jednou z priorit jeho mandátu. Minulý týden ministerstvo například vydalo brožuru „Průvodce přechodem na smluvní nájemné“. Dalším krokem, mimochodem velmi očekávaným, je právě dnešní rozjezd Mapy nájemného.

„Na vzniku podobné databáze se v německých spolkových zemích podílely nejrůznější zájmové organizace a místní vlády, a tvořila se po desetiletí,“ vysvětluje Kamil Jankovský. Mapa nájemného je kompletní a daty by měla být doplňována v průběhu letošního roku. „Chceme vytvořit model, který bude pomáhat řadu let,“ dodává Kamil Jankovský.

Mapa nájemného bude obsahovat údaje z 639 měst a obcí nad 2000 obyvatel, u kterých k 1. lednu 2011 skončila účinnost zákona 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájmu. Jejich seznam je dostupný v rámci webové aplikace Mapa nájemného na stránkách http://www.mmr.cz/mapanajemneho. U všech sídel budou zohledňovány parametry jako je staří a technický stav domu, technologie výstavby domu, technický stav bytu a velikost bytu. Pro sídla nad 10 tisíc obyvatel přibude ještě poloha domu v rámci aglomerace. Pro každou z těchto charakteristik má Mapa nájemného tři různé kategorie, např. u technologie stavby je to panel, cihla, ostatní. „V tuto chvíli Mapa obsahuje údaje z deseti procent všech obcí a měst. Velkou podporu má příprava Mapy nájemného u obou klíčových oborových organizací Sdružení nájemníků i Občanského sdružení majitelů domů. Do sběru dat se také snažíme zapojit i obce. V jejich případě však zohledníme určitá specifika sjednávání nájemních smluv daná rozdíly mezi komerčními pronajímateli a samosprávou,“ uzavírá toto téma ministr Kamil Jankovský.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama