Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2020 9:35:34

Vích (SPD) Vytvoříme pandemickou krizi a následně vás ochráníme

Vích (SPD) Vytvoříme pandemickou krizi a následně vás ochráníme

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) míní, že vývoj pandemie koronaviru je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce. Ale zase pouze některé. Ty kulturní nevadí, pokud tam tedy jsou židle.

Kdo sedí koronavir na rozdíl od toho, kdo stojí, asi nemá. Koronavir se také asi šíří v restauracích od půlnoci do rána, jinak má volno. Zmatek a chaos.

Hamáček dokonce žádá aktivaci Ústředního krizového štábu, aby mohl každý den národ v červeném svetru informovat, jak ČSSD zachraňuje národ od katastrofy. Dokonce mluví i o tom, že se vrátí nouzový stav. To však podle mého názoru není nutné, protože na rozdíl od počátku pandemie máme zásoby roušek, respirátorů a dezinfekčních prostředků na měsíce dopředu. Nutno dodat, že bez výběrového řízení a za velmi vysoké ceny. Pokud chybí koordinace mezi ministerstvem zdravotnictví a kraji, tak si kladu otázku k čemu tedy byla nedávno zřízena Rada vlády pro zdravotní rizika? A jaká je v této věci role Asociace krajů?

Situace ale podle mě stále není i přes rapidní nárůst nakažených tak vážná, jak se udává. Spíše se nabízí přirovnání, že v krizi, "kterou vytvoříme, vás následně ochráníme". Ještě dovětek, že po krajských volbách zakážeme všechno.

Držme se ale reality a čísel.Tak v první řadě nakažený neznamená nemocný. Například v největší české nemocnici - Fakultní nemocnici v Motole, která má téměř 2 200 lůžek, je aktuálně  něco málo přes dvě desítky nemocných s Covidem-19, z toho pouze jeden je v těžkém stavu na jednotce intenzivní péče a vyžaduje připojení na plicní ventilátor. Ostatní pacienti mají lehký průběh nemoci, jejich léčba probíhá maximálně s podporou kyslíkové terapie. Každý den zemře v České republice v průměru 275 lidí, přičemž za celou dobu pandemie koronaviru zemřelo doposud cca 500 lidí, tedy každý den 2 . To není vážná situace. Na normální chřipku, tuberkulózu a další infekční onemocnění umírá mnohem více lidí. Důležitý je zejména počet hospitalizovaných v poměru ke kapacitám nemocničních zařízeních.

Vláda počátek pandemie zvládla, následně však situaci úplným rozvolněním podcenila. Z obavy o ztrátu voličů dala na názory občanů na sociálních sítích a nikoliv na varování odborníků. Teď jsou zde důsledky, na něž není systém připravený a je evidentní, že se hodně času promrhalo. Rozhodnutí vlády znovu zavést plošně roušky a další omezení je však důkazem, že plán vlády na takzvanou chytrou karanténu selhal. Naprosto nekoncepčně byl vládou opuštěn koncept koronavirové mapy, která měla umožnit cílená opatření pouze v místech nákazy.

Krajské hygienické stanice stále nemají dostatek odběrných míst a kapacit na odběry "kovidových" vzorků a jejich analýzy a leckde jim nabízí pomoc akademická sféra. Dochází tak na naše slova, kdy jsme v SPD již z počátku pandemie koronaviru navrhovali upravit zákon o ochraně veřejného zdraví tak, aby o jednotlivých opatřeních rozhodovaly orgány a odborníci z ministerstva zdravotnictví a nikoliv politici. To má v současné době za důsledek skutečnost, že pokud by bylo třeba přijmout opatření nad rámec současných kompetencí ministerstva zdravotnictví, je na současné vládě věc řešit v rámci platné legislativy. Možnosti tu jsou. Pokračuje tak zmatek a informační chaos. Pokud jako občan mám obavy z nákazy, tak prostě sedím doma, ale stát by neměl nařizovat občanům nosit roušky a respirátory, když jim je zatím stále ještě (kromě důchodců) nedodal. Vláda těmito kroky způsobuje paniku a obavy u řady občanů a navíc máme dluh 500 miliard korun za vypnutí ekonomiky.

Je potřeba pomoci všem skupinám podnikatelů a živnostníků, na které vládní omezení dopadají. Zatím tomu tak není. Tato vláda také není vládou odborníků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama