JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.

Raději čestného nepřítele než nečestného přítele.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.03.2019 13:46:55 - Damph

Istanbulská úmluva

Podívejte se prosím co se tam píše - jestliže úmluva říká že rozdíly mezi pohlavími jsou kulturně podmíněny, tak to neznamená pouze že musíme ženy více chránit - ale že tyto rozdíly se mají mazat - aby k násilí nedocházelo - na tom je založena IU. Vždyť je to tam také přímo uvedeno - mají se vymazat tradice a zvyky založené na podřízenosti žen - to že Vy si to nepřejete neznamená že to úmluva neobsahuje. Říkáte že všechno se dá zneužít, jenže tato úmluva ke zneužití přímo vyzývá. Já si to uvědomuji, uvědomujete si to již také?
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.04.2019 0:49:52 - JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.
Vážený pane Černochu,

obávám se, že tento Váš dotaz nepřináší do naší diskuse nic nového, toto jsme již přece diskutovali níže. Zopakuji proto pouze to nejdůležitější:

1) Je-li nějaká tradice či zvyk skutečně založená na podřízenosti žen, myslím že nebudete rozporovat potřebu  jejího odmítnutí, a není-li na podřízenosti žen založena, nebude Istanbulskou úmluvou dotčena.

2) Zneužít je možno jakoukoliv legislativu, ale bylo by hloupé dobrý záměr odmítnout jen proto, že může být zneužit. Pak by nemohly existovat např. ani sociální dávky, daňové úlevy, nemocenská a v podstatě ani právní řád jako takový, protože každé ustanovení lze zneužít. Přínosná právní regulace je tehdy, pokud a) Sleduje legitimní společenský zájem, b) Přináší zlepšení vůči dosavadní právní úpravě, c) Ochranou jednoho společenského zájmu nepůsobí nepřiměřený zásah do jiných srovnatelně významných či významnějších legitimních zájmů a d) Umožňuje reagovat na situaci, kdy je k jinému účelu skutečně zneužita. Tato kritéria IU dle mého názoru splňuje lépe než řada našich zákonů.

V případě dalších dotazů mě prosím neváhejte znovu kontaktovat.


V úctě

R.P.