Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2019 22:41:00

Podezření ze zneužití nejelitnější složky naší armády je až příliš silné

Podezření ze zneužití nejelitnější složky naší armády je až příliš silné

Komentář na facebookovém profilu k tématu nasazení speciálních armádních sil do sledovací akce celní správy.

Ani dnešní jednání výboru pro bezpečnost a vystoupení ministryně financí Schillerové a ředitele Celní správy Poulíčka mě nepřesvědčily o tom, že v této kauze vše proběhlo podle zákona. Pan ředitel Poulíček dnes mj. nepřímo verifikoval, že žádost celníků o součinnost podle trestního řádu (TŘ) skutečně existuje. Problém tkví v tom, že příslušné ustanovení TŘ lze uplatnit pouze na spolupráci policejních orgánů, což armáda a její speciální síly rozhodně nejsou. Může jít tedy nejen o porušení základních státoprávních principů, ale i potenciální zmaření vyšetřování neoprávněným získáním důkazů. Ba co víc, pokud byli vojáci pod záminkou „cvičení“ nasazeni pro účely sledování osob podle TŘ, bylo to protizákonné, neboť operativně pátrací prostředky může používat opět pouze policejní orgán.

Z hlediska základních práv a svobod je použití těchto prostředků mimořádně invazivním zásahem. Podezření ze zneužití nejelitnější složky naší armády je v tomto případě až příliš silné. Je proto povinností nás, poslanců se touto věcí nadále zabývat.

Odkaz na pořad ČT24  ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama