Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2021 10:21:00

Více než dvoumilionová zakázka bez výběrového řízení

Více než dvoumilionová zakázka bez výběrového řízení

Karlovarský kraj si bez výběrového řízení najal společnost AQE, která má kraji vyjednat alokaci peněz v rámci Fondu spravedlivé transformace.

 O to se nejdříve pokoušelo samo vedení kraje, které má do konce tohoto týdne předložit připomínky ke kritériím a výši alokované částky.

„To je jednoznačný úkol pro hejtmana a jeho nejbližší spolupracovníky. To nemá řešit žádná firma. A smutné je, že se jedná o řešení za krajské peníze. Smlouva, za kterou byla AQE nyní opět najatá, dosahuje výše zhruba dva miliony korun a to vše bez řádného výběrového řízení,“ upozorňuje na další podivnou zakázku opoziční zastupitelka a poslankyně Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová.

Podle dodatku ke smlouvě, kterou má opoziční zastupitelka k dispozici, by si měla společnost za každou odpracovanou hodinu pro Karlovarský kraj účtovat 1000 Kč bez DPH. Kraj s ní uzavřel již druhou smlouvu, která tak celkově firmě zajišťuje zhruba dva miliony korun. „Zároveň je velmi zarážející a nestandardní, že firma AQE dostala výjimku i na zpracování všech projektových záměrů a to opět za další finanční obnos a opět bez výběrového řízení. Jedná se hlavně o projekty Agentura pro transformaci Karlovarského kraje, Centrum kompetence lázeňství nebo projekt Kulturní a kreativní odvětví. Jsme přesvědčeni, že tyto projekty nejsou projekty strategické a v žádném případě nesplňují parametry transformace a pomoci lidem v kraji v souvislosti s útlumem těžby, která nás v budoucnosti čeká,“ vysvětluje svoji nevoli a pochybnosti o postupu kraje opoziční zastupitelka.

Ta se svými kolegy očekávala, že se bude na kraji napříč politickým spektrem vést velmi intenzivní dialog o jednotlivých projektech a prioritách regionu. Dále počítala s tím, že se vedení kraje bude prioritně věnovat projektům na přeměnu uhlí v rámci vytápění, budou se hledat noví investoři, rozvíjet průmyslové zóny a strategické projekty se budou rovněž zaměřovat na růst počtu pracovních míst.

„Místo toho ale kraj vytváří nové úřady s poradenskými službami a chce si za ně účtovat 300 milionu korun. Karlovarský kraj musí být investorsky zajímavý, musí pomoci všem lidem, kterých se útlum těžby dotkne a všude tam, kde bude mít útlum těžby dopad. Pokud kraj předloží strategické projekty, které nebudou v souladu s evropským nařízením v rámci transformace regionu, budou takové projekty vyřazené a kraj může přijít o všechny přislíbené a alokované finanční prostředky, protože nové projekty již nestihne vypracovat,“ upozorňuje Jana Mračková Vildumetzová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama