Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2022 20:09:00

V EU bude nutné přejít ke hlasování formou většiny

V EU bude nutné přejít ke hlasování formou většiny

Komentář na facebookovém profilu k jednáním v EU.

 V uplynulých dvou dnech jsem byl součástí poměrně hektické pracovní návštěvy našeho Výboru pro záležitosti EU ve francouzské metropoli. Posláním této návštěvy bylo seznámit se s výsledky práce pomalu končícího francouzského předsednictví v Radě EU, podrobně prodiskutovat ty nejaktuálnější evropské výzvy a nastínit hlavní priority ČR, která 1. července převezme předsednickou roli.

Jednali jsme na ministerstvu zahraničních věcí, na úřadu vlády pro záležitosti EU, setkali jsme se s předsedkyní Výboru EU Národního shromáždění či navštívili sídlo Nadace Roberta Schumana.

Druhý den jsme celý strávili v Lucemburském paláci, v sídle francouzského Senátu a měli společné zasedání s jejich Výborem pro evropské záležitosti. Na závěr tohoto dne proběhlo přátelské setkání se senátní skupinou přátel ČR.

Proběhly velmi zajímavé a živé diskuse, na řešení všech zásadních otázek - Ukrajina, otázky Východního partnerství, rozšíření EU o země západního Balkánu, bezpečnost Evropy, kybernetická bezpečnost, problematika svobody médií nebo otázky související se ctěním evropských hodnot - panovala v zásadě velká shoda.

Francie jako zakládající člen EU vnímá otázky rozšíření EU poměrně citlivě, osobně její postoj chápu, protože již dnes, při 27 členských státech EU, je velmi obtížné najít v řadě otázek smysluplnou dohodu. V některých strategických otázkách bude nutné přejít ke hlasování formou většiny, samozřejmě výrazné, dle mého soudu není možné, aby jeden stát blokoval možnou dohodu celé sedmadvacítky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama