PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2018 14:06:23

ASEP 10 - Asijsko-evropské parlamentní přátelství

ASEP 10 - Asijsko-evropské parlamentní přátelství

....

 

V minulém týdnu se v Evropském parlamentu v Bruselu uskutečnilo již desáté setkání v rámci Asijsko-evropského parlamentního partnerství (ASEP), kterého se za Českou republiku zúčastnili místopředseda Výboru pro evropské záležitosti PS PČR Jiří Valenta z KSČM a jeho výborový kolega Adam Kalous z hnutí ANO 2011. Hlavním cílem jednání byly podpora spolupráce a posílení vztahů mezi Evropou a Asií a to v nezbytném demokratickém rozměru. Parlamentní dimenze zmíněné akce úzce souvisí s následným konáním summitu hlav států a vlád “ASEM”, pod názvem “Globální partnerství pro globální výzvy”,na kterém bude zastupovat naši zemi v Bruselu 18. a 19. října, mezi 53 zeměmi Evropy a Asie, Ruska, Austrálie a Nového Zélandu, předseda vlády Andrej Babiš.

     Z výsledné deklarace jednání ASEP, které bude vrcholné schůzce státních představitelů odesláno, lze zmínit ocenění kolektivního úsilí zemí v podpoře bezpečnějšího životního prostředí, v přístupu ke vzdělání pro všechny, což ještě není v některých asijských státech zcela běžné, větší potravinové bezpečnosti či například většího prostoru pro svobodu projevu. 

     Delegáti jednomyslně zdůraznili nutnost definice  společného zájmu Evropy a Asie zejména při zaměření se na terorismus, staré a nové konflikty, uprchlíky, migraci, organizovaný či například humanitární krize.

     Celosvětový význam obou kontinentů, kdy společně představují 60% světové populace a 60% světového HDP, by se měl také odrazit v ustavení stálého organizačního výboru, který by zajišťoval pravidelné kontakty a efektivnější prosazování společných aktivit na parlamentní úrovni.

      Zástupci národních parlamentů, společně s některými přítomnými europoslanci, také vyjádřili velké znepokojení z obrovského rozsahu přírodních pohrom a jejich následků, jimž jsou vystaveny miliony lidí a mj. se shodli i na tom, že pozornost by měla být zaměřena na vztah mezi klimatickými změnami a fenoménem uprchlictví.

        Dále byla účastníky vzpomenuta a vyzdvižena Všeobecná deklarace lidských práv OSN, a její 70. výročí. Vznesen byl požadavek bezpečnostní spolupráce, jejímž cílem musí být zajištění míru a stability a předcházení konfliktům mírovými prostředky. Pozitivně tak byly, v tomto ohledu, kvitovány Jaderná dohoda s Iránem (Joint Comprehensive Plan of Action) a poslední vývoj vztahů se Severní Koreou, na straně druhé byly naopak vyjádřeny obavy o osud Rohingů v Myanmaru.

     Co se týče obchodních vztahů tak účastníci setkání položili důraz na volný a spravedlivý obchod s klíčovou rolí Světové obchodní organizace (WTO) a společně varovali před zaváděním protekcionistických opatření omezující obchod a investice mezi evropskými a asijskými zeměmi.

     Zmínit je však nutno i témata, na kterých mezi jednotlivými zeměmi a jejich zástupcu nepanoval jednotný názor. K těm patřily reforma Světové obchodní organizace, migrace, situace na Korejském poostrově či například bezpečnost a svobody v kybernetickém prostoru.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama