Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2021 7:24:27

Vážíme si práce všech hasičů a přejeme jim vše nejlepší k jejich dnešnímu svátku

Vážíme si práce všech hasičů a přejeme jim vše nejlepší k jejich dnešnímu svátku

4. května se slaví Mezinárodní den hasičů. Každoročně si tento den hasiči připomínají jako svátek svého patrona, svatého Floriána.

Hnutí SPD plně podporuje všechny příslušníky a občanské pracovníky, kteří vykonávají svou profesi v bezpečnostních sborech, mezi které patří i Hasičský záchranný sbor ČR (dále jen HZS). Tito příslušníci své profesní dovednosti opět potvrdili při zvládání úkolů souvisejících s koronavirovou krizí.

Představme si v krátkosti historii, kterou HZS prošel od počátku minulého století. V první Československé republice existovaly veřejné, tzv. komunální požární jednotky z povolání jen v některých větších městech. V ostatních městech a obcích využívali starostové předpisy prakticky převzaté z Rakouska-Uherska, které umožňovaly přenášet zodpovědnost starostů za hašení požárů na dobrovolné hasičské sbory. Po II. světové válce byla požární ochrana zařazena do oboru působnosti ministerstva vnitra, jemuž příslušel nejvyšší dohled a řízení. Plnění úkolů na úseku požární ochrany pak zajišťovaly národní výbory, jejichž výkonným orgánem pro tuto oblast bylo hasičstvo, které bylo dobrovolné, z povolání nebo závodní. Příslušníci hasičstva ve službě pak požívali ochrany veřejného činitele.

Profesionální jednotky požární ochrany svou akceschopností postupně nahrazovaly některé druhy technických služeb a přebíraly stále větší kompetence v oblasti přípravy státu a jeho orgánů na mimořádné události. Proces změn v úkolech a charakteru činnosti HZS, který svůj současný název získal v roce 1995, vyvrcholil na přelomu tisíciletí, kdy byla rozšířena působnost Ministerstva vnitra ČR o problematiku krizového řízení, civilního nouzového plánování, ochrany obyvatelstva a integrovaného záchranného systému. V souvislosti s tím byly Parlamentem ČR projednány a schváleny nové zákony. Právní úprava, která nabyla účinnosti dnem 1. ledna 2001, znamenala zásadní změnu v postavení, působnosti a organizaci HZS.

V současné době HZS hraje stěžejní roli v přípravách státu na mimořádné události, ať se již jedná o hrozby terorismu, průmyslových havárií nebo živelních katastrof a je hlavním koordinátorem integrovaného záchranného systému.

V této souvislosti nesmíme zapomenout na dobrovolné hasiče, kteří hrají velkou roli hlavně v obcích, a to po celé České republice. Jako zastupitel a místostarosta obce ve Středočeském kraji jsem velmi rád, že u nás působí dobrovolní hasiči, kteří se společně s Tělovýchovnou jednotou Sokol významně celoročně podílejí také na životě v naší obci. V nejbližší době to bude uspořádání oslav Mezinárodního dne dětí, ke kterému připravíme, pokud to koronavirová situace dovolí, pestré společenské a sportovní akce. 

V hnutí SPD si vážíme náročné práce všech hasičů, neboť je na ně vždy spolehnutí, hlavně v mimořádných situacích. Za jejich odváděnou práci jim moc děkujeme.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama