PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.06.2016 10:07:27 - tříska

Včera jsem vás viděl v televizi

Dobrý den, upřímně nevím, co si o vás myslet. Přijde mi, že jste oproti ostatnímu vedení dost radikální. Přišlo mi, že nynější komunistická strana se za zločiny spáchané v minulosti omluvila a dnes se snaží být již demokratickou stranou. Přijde mi ale, že vy necítíte potřebu se omlouvat. Je to tak? Možná vám bylo také ukřivděno, ale podle mě by měl každý jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ukázat, že je třeba lepší než zbytek.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.06.2016 11:29:09 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Je to přesně naopak. To my, komunisté, jsme z nosných proudů domácí i světové politiky tím jediným, kdo se ke všemu, co se naším jménem stát nemělo, stavíme sebekriticky. A to zcela bez ohledu na to, že třeba moje generace už u toho sama už ani být nemohla. Děláme to a budeme dělat i dál přesto, že obětí politických zločinů, spáchaných (a páchaných i dnes) našimi politickými konkurenty, bylo a je nepoměrně víc - a v podstatě vše, co právem či leckdy i neprávem vyčítají naší minulosti, předvádějí právě oni sami i poslední čtvrt století. My si - na rozdíl od nich - schopnost kritické sebereflexe zachováme nehledě na to, že k většině všeho, co si za rámeček skutečně nedáme, mohlo dojít jen v sebeobraně proti kruté přesilovce "studené války" proti nám.