doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2016 9:16:52 - Cato

proč

Pane docente, v době, kdy jste byl předsedou KSČM, jste byl výrazným kritickým politikem, který bohužel vedl komunisitckou stranu v době protikomunistické reformace. Tehdy ta strana měla pevné kontury a bylo o ní slyšet. Nyní o komunistech slyšet není, zčásti je to tím, že jsou v podstatě masmédii ignorováni, ale nepochybně i tím, že, jak se zdá, je jim v teploučku parlamentu dobře. Přitom jsou tu stále výraznější témata, kterých by s mohli ujmout a pracovat s nimi. Jaký je Váš názro?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.06.2016 11:51:28 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Mediální cenzura nebo jednostranné kampaně pořádané proti levici v médiích stranících pravici, včetně takzvaných veřejnoprávních, jsou realitou. Je to sice mnohdy i v rozporu s ústavou, ale je to praxe, se kterou je nutné počítat a hledat cesty, jak tomu čelit. Kapitalistický systém, tím spíše ten restaurovaný český, jak už s tím máme opět bohatou zkušenost, nesnese otevřenou demokratickou diskusi a svobodnou výměnu informací a názorů pravice a skutečné levice v režimních médiích. Pravice postupuje podle zásady, že média a novináře si lze koupit. Prostředky k tomu má takřka neomezené. Alternativní názory a hnutí nebo strany, které chtějí důsledně kritizovat a překonat jen formálně demokratický, silně sociálně nespravedlivý, militarizující systém současného kapitalismu, to musí brát v úvahu.
Osobnosti, špičky hnutí a stran autentické levice přitom také musí počítat, a tím odpovídám na druhou část Vašeho dotazu, že se je účinná, mocí a finančními prostředky vybavená mašinerie soudobého kapitalismu podle okolností pokusí skandalizovat, zastrašovat, zahnat do pasivity, ale obdobně jako už zmíněná média přímo kupovat a korumpovat výhodami, získávat pochvalami a tím, že je přijme jako "své" lidi.
Nikdy jsem nepatřil k těm kdo by se dali zastrašit nebo koupit. Ano, vedl jsem KSČM v době těch nejsprostších a neprimitivnějších kampaní nenávistného antikomunismu. Cením si toho, že jsem i ve Vašich očích v té době obstál. Mohli a mohou mne v médiích počínaje televizemi a deníky typu Práva a Mladé fronty konče cenzurovat, zamlčovat, skandalizovat nebo o mně lhát, a v různé míře to dělají dodnes, ale umlčet mne nedokáží. Pokud bych měl radit svým nástupcům, pak jsem spíše zdrženlivý. Nechci se stavět do role všeznalého rádce. Mohu se jen dělit o své zkušenosti s těmi, kdo o to stojí. A jako poslanec důsledně plním, co jsem slíbil svým voličům a spoluobčanům. Byť to není v současném mizerně fungujícím a koalicí pravice a sociálních demokratů ovládaném parlamentu snadné. Pro výraznější a důraznější aktivity vedení strany i strany jako celku v parlamentu i celé řadě dalších oblastí nyní dal svým jednáním a závěry určitý základ květnový IX. sjezd KSČM. Je to a bude to opět o odvaze, poctivosti a pracovitosti všech, nejen členů KSČM, kdo chtějí žít v demokratičtější, sociálně spravedlivější republice a Evropě, v mírovém světě.