JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.05.2012 20:24:44 - mamba

odpověď na dotaz

Pane senátore, rozhodl jste se s dalšími senátory podat návrh na omezení trestní imunity pouze na dobu trvání mandátu. Mohu se zeptat, jakou šanci návrhu dáváte? Podobný návrh přeci kvůli hlasování v Senátu neprošel. V čem je Váš návrh jiný? A chápu to dobře, že chcete, aby se imunita vztahovala na zákonodárce jen v době mandátu? A pokud ano, proč se nesnažíte prosadit, aby se imunita vztahovala například jen na hlasování při výkonu mandátu? A mysleli jste při omezování imunity i na to, aby zákonodárce pozbyl svůj mandát, pokud bude odsouzen? O něčem takovém jste mluvil, pokud se nemýlím. Děkuji za odpovědi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.05.2012 16:42:37 - JUDr. Miroslav Antl
 Ten náš současný návrh je skutečně totožný s tím poslaneckým… Bereme ho jako rychlou „nápravu senátního selhání“. Samozřejmě, že jsme uvažovali (a nadále plánujeme) imunitu zákonodárců ještě více omezit, ale teď jsme v „legislativním spěchu“ – a musíme uvažovat realisticky. Jednal jsem s členy Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR – a tam nám doporučili podat návrh na omezení imunity pouze na dobu výkonu mandátu (tedy v rozsahu, který poslanci bez problémů schválili) s tím, že s jakoukoliv další úpravou bude problém. Já osobně bych celý ten odstavec (čtvrtý) o trestněprávní imunitě vypustil, ale obávám se, že s tím by souhlasil málokdo. Výkřikům a slibům některých senátorů, že by to schválili, nevěřím. Jde o ryzí (předvolební) populismus, zejména, když to tvrdí někdo, kdo v našem Mandátovém a imunitním výboru je ostře proti vydávání senátorů k trestnímu stíhání, někdo, kdo sám navrhoval rozšíření imunity i na starosty a primátory atd. Máme připravenu velkou novelu celé Ústavy ČR, kde je mj. uvedeno to, co jsem říkal na tiskové konferenci – a na co zřejmě narážíte, a to, aby poslanec či senátor v případě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin, anebo v případě pravomocného odsouzení pro jakýkoliv trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, svého mandátu pozbyl. A s tím jsme měli problémy už na začátku našeho projednávání – a pochybuji, že bychom nyní získali větší podporu. Myslím, že by takový návrh neprošel ani horní, natož dolní, komorou českého Parlamentu. Alespoň v této době. Takže my se snažíme s paní senátorkou Soňou Paukrtovou a s dalšími prosadit alespoň to, co nám poslanci schválí, protože věc skutečně spěchá. Navíc je to logické i ve vztahu k již takto omezené imunitě prezidenta republiky. Někteří až farizejsky chtějí tuto iniciativu zbrzdit dalšími pozměňovacími návrhy, protože vědí, že dál pak už neprojdou – a jim zůstane imunita doživotní. Nic jim totiž nebránilo v tom, aby nám pomohli schválit poslanecký návrh – a pak mohli podat svůj návrh na novelu ústavy tak, jak píši. Já osobně doufám, že se senátoři z předchozího hlasování poučili (popř. je poučili jejich voliči a „soustraníci“) a že již projde tento náš návrh. Ostatně je to věcí vedení Klubů politických stran – a protože se senátní ODS se zřejmě nedá počítat, bude odpovědnost (opět) na senátorkách a senátorech Klubu ČSSD a na ostatních. Návrh bude projednáván už v příštím týdnu na plénu – a já ho zařadím hned na další schůzi „svého“ Ústavně právního výboru senátního. Podrobněji jsem k této věci vyjádřil na tiskové konferenci. Další skutečnosti najdete na mých webových stránkách: www.miroslavantl.cz.

Zdravím Vás – a děkuji za dotaz. S přáním příjemného víkendu

Miroslav Antl (senátor)