JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.05.2012 13:16:02 - Motto-motto

Imunita nehraje v pořizování důkazů žádnou roli

Pane senátore, jak je možné, že byl Rath policií odposloucháván, když má imunitu? Potřebuje k takovým odposlechům policie souhlas? A pokud ano, koho? Děkuji za odpovědi

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.06.2012 11:57:26 - JUDr. Miroslav Antl
Na tuhle otázku jsem odpovídal Lidovým novinám – a je zveřejněna i na mých webových stránkách www.miroslavantl.cz J

Imunita nehraje v pořizování důkazů žádnou roli – a tak ani odposlechy poslance Ratha nejsou protiústavní, pokud byly pořízeny na základě řádného příkazu soudce (vydaného na žádost státního zástupce) - a splňují podmínky § 88 trestního řádu. Měly by být tedy řádným důkazem v trestním řízení. A to ostatně vyplývá i z ústavního zákona, kdy Listina základních práv a svobod pouze soudní příkaz považuje za jediný možný zásah do této ústavní svobody (= jinak by šlo o trestný čin porušení tajemství dopravovaných zpráv dle § 182 trestního zákoníku – a o hrubý zásah do "listinného" tajemství...). Zdůrazňuji, že se nikdo nesmí vyvyšovat nad Ústavu ( a tedy ani nad trestní řád) - a zejména ústavní činitel je více trestně odpovědný než „běžný“ občan, a to i pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 TrZ.

Zdravím! Miroslav Antl