JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.05.2012 13:53:47 - Rachell

Já osobně tento institut vítám

Pane senátore, jaký je Váš názor na nástroje, které chce vláda zavést pro boj s korupcí? Mám namysli hlavně institut korunního svědka či institut účinné lítosti. Mě osobně přijde institut účinné lítosti ,,protiprávní." Jak někdo může být zbaven viny, když vše dozná? To je přeci nefér vůči poctivým. Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.06.2012 10:54:09 - JUDr. Miroslav Antl
Zřejmě máte na mysli institut „spolupracujícího obviněného“, nazývaný též „korunním svědkem“, poslední novela trestního řádu umožní soudům takovému pachateli, který se dozná a usvědčí další pachatele ze závažné trestné činnosti (zločinů), upustit od potrestání. Tedy nepůjde jen o snížení trestu, které bude obligatorní, ale i o „beztrestnost“. Nikoliv však o „zbavení viny“. Takový člověk bude uznán vinným, ale za svůj přístup k trestnímu řízení bude „odměněn“ snížením trestu či dokonce odejde od soudu bez trestu. Já osobně tento institut vítám – a věřím, že nebude zneužíván. Jde totiž o účinný nástroj v boji nejen proti korupci, ale zejména proti organizovanému zločinu. Mně osobně takový institut velmi chyběl při usvědčování pachatelů organizovaných vražd a mezinárodního drogového zločinu. Musel jsem jim za doznání a usvědčení ostatních slíbit podstatně nižší trest – a spoléhat na soud, že bude takovou „dohodu“ respektovat. Mohl bych uvést několik velice závažných zločinů, kdy bez takové pomoci pachatele by nedošlo k objasnění těch nejzávažnějších zločinů. Prostě by chyběly důkazy – a zločin by zůstal neobjasněn – a gauneři nepotrestáni. Určitě nesmí být tento institut vnímán jako pravidlo, umožňující každému pachateli vyhnout se trestu. Bude záležet na odpovědném přístupu orgánů činných v trestním řízení…  Dodávám, že Senátem Parlamentu ČR tato novela prošla bez problémů dne 27.4.2012 a pan prezident zákon podepsal dne 17.05.2012. A já Vás zdravím…!

Miroslav Antl (senátor)