Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.12.2010 13:02:37 - straka

Systémové příčiny?

Dobrý den, sledoval jsem Vaši tiskovou konferenci na ČT24 a zaujalo mě prohlášení, že kauzou Drobil vládní problémy jistě neskončí. Podle přijdou kauzy další. Kdo je tedy podle Vás další korupčník?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.12.2010 13:28:32 - Ing. Jiří Dolejš
Rozhodovat o tom, kdo je a není korupčník, budou orgány činné v trestním řízení. A kdo má důkazy, tak je pochopitelně povinen se obrátit na ně. Ovšem to, že ČR je vnímaná jako země s jistým korupčním potenciálem a že kauza Drobil evidentně nebyla poslední, má systémové příčiny. Oddalováním  systémových opatření (mezi dobrá a účinná opatření neřadím velmi obecný manuál ministra vnitra, ale např. snahu řešit akcie na jméno či majetková přiznání) se tento potenciál udržuje (řádově jde o rozhodování o stovkách miliard) . Možnost rozkrytí podobných kauz pak souvisí s napětím v koalici (potenciální korupčníci už nedodrží jakousi tradiční "omertu"). Takže výrok kolegyně Konečné na zmiňované tiskové konferenci byl sice kvalifikovaným odhadem na základě indicií z určitých úřadů či státních podniků, ale s vysokou prognostickou spolehlivostí. Také mne netěší, že bude jistě brzy  verifikován.
Jiří Dolejš