JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.07.2012 12:50:46 - černohorský

Blažek zřejmě plní poslání, pro které se znenadání stal ministrem spravedlnosti

Co si myslíte o tom, že nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek chce vyhlásit výběrové řízení na funkci pražského vrchního státního zástupce? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.07.2012 21:49:18 - JUDr. Miroslav Antl
Pan Blažek zřejmě plní poslání, pro které se znenadání stal novým ministrem spravedlnosti, tj. ochromit aktivitu státního zastupitelství – a tím i Policie ČR při vyšetřování zločinů „VIP pachatelů“.

Já jsem od začátku tipoval, že Lenku Bradáčovou nebude jmenovat na pozici vrchní státní zástupkyně v Praze, když jsem předpokládal, že jinak by ho premiér nenavrhl na jmenování ministrem – a to ať si pan premiér říká, co chce. Ostatně zjevně lhal i o věcném záměru zákona o státním zastupitelství. Jde skutečně „jen a jen“ o státní zastupitelství. Pan Blažek od začátku jen „mlží“, když věcný záměr zákona o státním zastupitelství je zveřejněn na webu ODS od 24.1.2012 – a vedení strany ho najednou nezná. Prostě se jim ten zákon, výrazně posilující postavení státních zástupců a omezující politické manipulace, nehodí. Je smutné, když ministr spravedlnosti sám výrazně porušuje zákon – a ohání se náhle jedním z principů navrhovaného zákona o státním zastupitelství (výběrové řízení), když ale jinak tento návrh zákona odmítá… Osobně jsem přesvědčen, že některým významným politikům a ústavním činitelům prostě vadí, že by státní zástupci mohli rozplést složité hospodářské (finanční) a korupční kauzy. Ať tvrdí cokoliv, velmi se bojí i zřízení nového elitního specializovaného Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem, který by měl být mimo politický vliv a zřejmě i kontrolu – a byl by složen z „nejkvalitnějších státních zástupců“, majících zkušenost s trestním stíháním zločinců.

Sledujte, jak dlouho bude trvat předložení nového zákona o státním zastupitelství – a jakých dozná změn v průběhu projednávání ve vládě i v dolní komoře českého Parlamentu. Vládě měl být podle Plánu legislativních prací vlády na rok 2012 předložen tento zákon do 30.6.2012 – a pokud vím, předchozí ministr spravedlnosti měl „inkriminovaný“ návrh zákona (v „paragrafovém znění“) už k dispozici a návrh měl už projít připomínkovým řízením a Legislativní radou vlády. Osobně tento zákon považuji za stěžejní a jeden z nejdůležitějších, a to i v rámci tzv. protikorupčních opatření. Nemusíme totiž vymýšlet nová složitá legislativní rádobyprotikorupční opatření, ale stačí, když necháme státní zástupce a policejní orgány pracovat (podle trestního řádu) – a nebudeme je podrážet a zastrašovat… Náhle totiž zjistíme, že máme dostatek legislativních nástrojů v moderním trestním zákoníku a neustále novelizovaném trestním řádu.

Mějte jinak klidný víkend! Já osobně jsem velmi znechucen vším, co se v poslední době děje...                                                           JUDr. Miroslav Antl (t.č. senátor)