Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.04.2018 16:56:32 - cibulka

hledám rozdíly

Proč se vlastně stále oslovujete soudruzi? A jaký význam mělo si změnit po revoluci název? K minulosti se moc z vás vyjadřovat nechce, a když už tak v žádném případě ne kriticky. V čem je třeba dnešní KSČM jiná, než byla KSČ? Nemyslíte, že měl prezident se svou kritikou KSČM na sjezdu pravdu nebo co na jeho projev říkáte? Chtěl jsem vám napsat už dřív, ale nebyl čas.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.04.2018 15:08:06 - Ing. Jiří Dolejš

KSČM  se od někdejší státostrany liší zejm. v rovině programové - pochopení historie se promítlo do jansého odmítnutí zneužívání moci minulým režimem a do přijetí principu ekonomické a poltické plurality místo byrokratického monopolu. Prezident měl v požadavku na distanci od deformací minulého režimu pravdu, ale vlamoval  se do otevřených dveří. Tato distance od tzv. stalinismu trvale platí i když jistý nostalgismus u jednotlivců po pravdě ještě přežívá. Bez tohoto parametru naší identity by už ale nešlo o KSČM, kterou jsme zde takřka tři desítky let budovali jako naději na moderní radikální levici,

V našem  platném programu k tomu výslovně stojí : "KSČM vznikla v březnu 1990. Převážná většina jejích členů zásadně odmítla mocenskou svévoli předlistopadové byrokratické elity. Porážku a zhroucení socialismu stalinsko-brežněvovského typu pochopila především jako důsledek faktického opuštění socialistických a komunistických myšlenek, neschopnosti hledat a prosazovat vlastní cesty postupu a umožnit všem občanům, aby se na tomto procesu skutečně podíleli. Podpora občanů se proto postupně vytrácela a byly znehodnocovány i nesporné úspěchy". Já myslím, že toto je pozice docela jasná....

P.S. oficiální oslovení "soudruh" má mnohem starší kořeny než minulý režim, Je spojen s počátky socialistického hnutí, s různými formami kolektivismu a s odboráři. Pokud jde o název, u nás jsme se po vnitrostranickém referendu o názvu z roku 1991 snažili vysvětlit rozdíl mezi ideálem humánního a demokratického komunisme a stalinistickou praxí - a především dlouhodobě je důležitější poučený obsah než značka, i když její kredit byl vážně poškozen a v komunikaci je dnes stále jistou zátěží.