Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.06.2018 18:29:18 - aspirin

Výše průměrné mzdy

Pane inženýre,
zaznamenal jsem v mediích, že průměrná hrubá měsíční mzda v Česku (tedy jak doufám v České republice) letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30.265 korun. Současně je však dodáváno, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Mohl by jste upřesnit, kolik tedy bere ta jedna třetina, aby se dostala průměrná mzda na uvedenou výši. Popřípadě o kolik klesly mzdy těm dvěma třetinám.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.06.2018 18:51:06 - Ing. Jiří Dolejš

Jistě, průměrná mzda má omezenou vypovídací hodnotu. Koho zajímají detaily, lze doporučit publikace ČSU, které ukazují rozdělení četností pobíraných mezd do tzv. kvantilů. Najdete tam i křivku, která plynule vykresluje toto rozdělení a průměr se dlouhodobě pohybuje někde kolem 2/3 nejen u nás ale i v jiných zemích .  

Zajímavější než průměr je tzv. medián neboli střední hodnota. ta ukazuje mzdu, která toto rozdělení člení přesně na polovinu (tj. polovina lidí má mzdu menší a druhá polovina větší)  za celou ČR dnes činí medián 27 tisíc Kč měsíčně. Např. mzdu nad 150 tisíc měsíčně má asi jen 1% lidí, ale poměrně dost lidí tvoří čtvrtý kvartil.  

Jiný údaj, který ukazuje rozložení nejnižších a nejvyšších mezd je tzv. decilový poměr, to je poměr mezi dolním decilem (10% lidí pobírající nejnižší mzdy) a horním decilem (tj. 10% lidí pobírající nejvyšší mzdy) - u nás se blíží číslu 4. Ale nejlépe to ukazuje ona křivka ukazující  rozdělení mezi nízkými, průměrnými  a nadprůměrnými příjmy.

P.S. těm dvěma třetinám mzdy také dlouhodobě mírně rostou ale samozřejmě ne tak aby snižovaly rozdíly  vůči lépe odměňovaným