Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2018 15:11:55 - osvald

srpen 1968

Kdo byl strůjcem této invaze? Rusko, Ukrajina nebo máte nějakou vlastní teorii? Souhlasíte s tím, co řekl předseda Filip? Že Rusko hrálo v srpnové invazi do Československa jen malou úlohu, a že hlavní roli sehrála Ukrajinská armáda?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2018 23:31:15 - Ing. Jiří Dolejš
 Samozřejmě že strůjcem invaze bylo vedení tehdejšího sovětského bloku, které nechtělo jinde připustit samostatnější vývoj a tím že zablokovalo reformy vůbec, tak vlastně pohřbilo vše. Rok 1989 byl jen důsledek neschopnosti reforem. Jak psal Zdeněk Mlynář, mráz přišel z Kremlu. A to kolik sedělo v politbyru Rusů a kolik jiných bylo zcela nepodstatné. Žádná ukrajinská armáda neexistovala, k nám přišli v rozporu s mezinárodním právem především sovětské tanky jako hlavní hegemon tehdejšího centralistického režimu.. Tenhle v podstatě absurdní zmatek je způsoben jinou věcí - tím tématem dnes totiž spíš je jak se na rok 68 dívají dnešní nástupci někdejšího SSSR. A tady je třeba říci, že docela chybí aktuální vyjádření RF (odsudek invaze od Gorbačova a Jelcina je už docela dávno), a který by přehlušil, spekulace že se v Rusku zabydluje názor, které někdejší invazi již neodsuzuje.. Ze stejného důvodu by bylo dobře kdyby náš prezident zrovna k 50. výročí roku 1968 také nemlčel. Ale to je jeho odpovědnost.Jen myslím, že mlčení je kontraproduktivní.