PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.10.2018 15:30:17 - K.Zahradnik

Arogance moci II

Vážený pane Skála,
na ty hrábě jste si šlápl hlavně vy svojí odpovědí, protože jste odpovídal na všechno možné, jenom ne na dotaz. Mě vůbec nezajímal životopis vašich vzorů ale pouze váš zásah do výkonu práce policistů. Informace jsem čerpal jak z vašeho článku tak z článku PL: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Oni-mu-urizli-ruce-Scena-z-Vaclavaku-kde-se-Skala-a-Lenka-Prochazkova-hadali-s-policajtem-Nova-svedectvi-a-zjisteni-553598
Ptal jsem se co vás opravňuje zasahovat do práce policisty a ptal jsem se proto, že to známe všichni, když přijedeme např. k policejnímu zátarasu a tam u policisty překáží diskutér co velmi nutně potřebuje policejní uzávěrou projet a za nimi se tvoří kolona čekajících, kteří nemohou jet do odklonu. Zde jste sice nikomu nepřekážel ale prodloužil jste čas, který s vámi policisté ztratili, zatímco se mohli věnovat jiné činnosti. Co jste čekal? Že policista nesplní rozkaz, nahlásí do vysílačky, že je to nesmysl a odejde? Trochu pokory by nebylo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.10.2018 9:18:16 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Vážený pane Zahradníku,

Vaše snaha odvést otázku od její skutečné podstaty je sice vehementní, na samé podstatě otázky však nemění zhola nic. V zemi, jež není policejním státem, musí mít "zásah policisty" legitimní důvod. Je-li nasnadě, že tomu tak není, je zcela legitimním právem kteréhokoli občana na to upozornit. Pokud Vám hrdina formátu Che Guevary nevoní, je to věc Vašeho specifického vkusu. To, že jeho podobizna nezakládá žádný důvod k tvrzením, že jeho stoupenec porušuje trestní zákoník, je však mimo vší pochybnost. Vám donebevolající urážka člověka, který byl bestiálně umučen - a stal se i symbolem odporu proti bestiální válce velmoci, která ho nechala umučit - očividně nevadí. Jak si to srovnáte s elementárními normami morálky, je Váš, a nikoli můj problém.  S policejními zátarasy a zevlujícími diskutéry to souvisí zhruba jako Dalmácie s decimálkou. Trocha pokory k nesporným faktům a etickým normám by skutečně neuškodila. Sám policista, vyslaný zahrát na nervy klukovi, jenž nikomu nezkřivil jediný vlas a nic takového ani nemá v plánu, je obětí konjunkturální křivárny kohosi jiného. Vás nezajímá, kdo to byl a co tím sledoval? Mne rozhodně ano. Už proto, aby se musel veřejně omluvit i samotnému policistovi, kterého vehnal do tak nezasloužené blamáže. Já toho mladého muže pozval na pivo už ve své odpovědi na Vaši prvou korespondenci. Dotazy, jež jsem mu kladl na Václavském náměstí, ulehčí ve finále život i jemu a jeho kolegům. Můj krok byl varováním  kancelářským myším, aby policie pro své šplhounské křivárny už příště nezneužívaly. Pokud to přesto zkusí, dostanou znovu za uši.