Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.11.2018 11:25:20 - Jan Cidrych

Proč se nevypočítává starobní důchod z celého pracovního života ?

Jan Cidrych Když dostanu starobní důchod za 42,5 roku práce vždy si na to vzpomenu jak nám Drábek vypočítal účelově starobní důchody ,kdy v PRŮMĚRU až do roku 1986 do té doby jen POČET let . Takže za práci na šachtě ( každý měsíc odměny za zlepšovací návrhy),pět let v lomu ( jako vedoucí vrtací soupravy ) a po montážích ve výškách státní svářeč ( práce od Výstavby Ústí n / Labem přes Prahu až po Jižní Čechy Kaplici a sídliště Domoradice v Českém Krumlovu VŠE PRÁCE ÚKOLEM . Ty stavby a domy stojí ,stavby vydělávají peníze a v domech bydlí lidé. Starobní důchody byli vypočítávány ÚČELOVĚ kdy sice OSVČ platil státu požadované ale většinu života jsem odváděl do důchodového systému jedny z nejvyšších daní. Výpočet měl být z CELÉHO PRACOVNÍHO ŽIVOTA. Za 42,5 roku mám starobní důchod 7048 kč a v tom je příplatek za neoprávněné věznění. Proč to píši ? Protože ti co nikdy ve vládě NEPRACOVALI si vyplácí 100 000 kč platy a zvyšují si klidně o 20% . Za sebou nemají nic jen ty ZPACKANÉ ZÁKONY .Naš

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.12.2018 8:04:34 - Ing. Jiří Dolejš
Před půl stoletím byla průměrná mzda pouhých patnáct stovek - z toho jen tak počítat nominál dnešního důchodu by se nikomu asi nelíbilo, i kdyby měl příjem nadprůměrný.Navíc máme systém, kde si neukládáte z příjmu na své stáří, ale tzv. systém  průběžný - tedy důchody se vyplácí z ze současných odvodů současných pracujících. Větší individualizace penzí tak naráží na potřebu vyplatit z aktuálně vybraných peněz masu důchodů lidem s podprůměrnými příjmy  - tedy to vyžaduje nezbytnou míru mezigenerační a současně příjmové solidarity. Problém důchodů je spíš v způsobu jejich valorizace, protože kupní síla důchodů s růstem cen či životních nákladů obecně slábne. Pokud jde o OSVČ tak ti pokud platí minimum, tak mají potom také malý důchod. A pokud si nenastřádají ze svého podnikání, je to pro ně na stáří obrovské riziko.