JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.09.2012 19:50:37 - hopik

Jsem přesvědčen, že jde o účelové vyhlášení

Mohu se zeptat, co říkáte na dnes zveřejněnou žádost zástupců krajských soudců o odklad účinnosti nového občanského zákoníku? Vy jste s ním přeci souhlasil, myslíte si, že opravdu může nastat chaoz v souvislosti s krátkou Legisvakační lhůtou?Děkuji Jan Slánský

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.09.2012 16:07:09 - JUDr. Miroslav Antl
Děkuji Vám za dotaz – a současně se omlouvám za opožděnou reakci, ale k desítkám věcných emailů se dostávám až o víkendu, takže řeším a napravuji i resty („virtuální“). Já jsem na otázky, týkající se rekodifikace Občanského zákoníku odpovídal pro tyto ParlamentniListy.cz už v měsíci lednu tohoto roku a poté i v květnu - a nemám důvod na svém postoji, a to i po rozmluvách se soudci a advokáty, cokoliv měnit.

Takže pouze stručně připomínám to, co jsem mj. psal již v lednu, tedy, že „…dvouletou legisvakanční lhůtu považují erudovaní odborníci za postačující, soudci, advokáti a další „praktici“ mají k dispozici různá školení a kurzy – a neměl by být problém, aby se naučili i tento nový zcela zásadní (stěžejní) právní předpis…“. V úterý (11/9) jsem se znovu dotazoval osobně na Ministerstvu spravedlnosti ČR pana ministra Pavla Blažka a jeho legislativního náměstka Františka Korbela, zda jsou skutečně připraveny kurzy, materiály a další potřebná součinnost pro soudce – a byl jsem ujištěn, že vše se již rozběhlo. Bude záležet pouze a jen na soudcích, zda se těchto kurzů a školení budou aktivně účastnit – a v jakých termínech. Jak jsem dále napsal v květnu, „…pan ředitel Justiční akademie, která zabezpečuje vzdělávání osob působících v okruhu působnosti resortu Ministerstva spravedlnosti, tedy i soudců, na konkrétní náš dotaz uvedl, že se soudci hlásí na vzdělávací kurzy a školení až na poslední termíny - a je tedy jedno, na kdy posuneme účinnost, neboť stejně se nebudou hlásit do dřívějších turnusů…“. Navíc soudci jsou povinni se průběžně vzdělávat a seznamovat se s každou změnou. Například státní zástupci, policejní orgány, ale i trestní soudci (by) se museli vypořádat s novým zákonem o trestní odpovědnosti právnických osob a se střední novelou trestního řádu prakticky zpětně, když u těchto zákonů byla jen devítidenní legisvakanční lhůta – a vzhledem k tomu, že účinnost nastala k 1.1.2012, dostali na stůl tyto zásadní novely až dne 2. ledna 2012. Je tedy evidentní, že se museli připravovat již předtím – a kdyby čekali až na zveřejnění těchto (trestních) zákonů, mohli by porušit zákony.

Takže jsem přesvědčen, že jde o účelové vyhlášení. Všichni občané a právní laici se budou muset řídit novým Občanským zákoníkem už od roku 2014 – a nechápu, proč by soudci měli mít delší dobu na „přípravu“, když je to navíc zásadní součást jejich profese a tedy hlavní povinnost.

JUDr. Miroslav Antl (senátor)