Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.10.2019 11:15:11 - občan Hurta

Je to podle vás ta správná cesta?

Piráti chtějí lidi motivovat, aby pracovali déle. Měl by se podle vás posouvat odchod do důchodu? Maláčová sice slibuje v prosinci představit reformu, ale je otázkou, co z ní vzejde. Připravujete i nějakou vlastní variantu řešení? Kde chce stát vzít v roce 2050 a dál na důchody?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.10.2019 12:45:04 - Ing. Jiří Dolejš
Pokud jde o volební program KSČM (2017) tak jsme pro zastavení dalšího prodlužování věku odchodu do starobního důchodu, a to max. do 65 let.  Lidé žijí sice déle, ale problém je kvalita života třetího věku. Proto také byla zrušena automatické prodlužování věku odchodu od důchodu a musí se pravidelně provádět přezkum. V programu jsme také měli myšlenku tzv. minimálního důchodu nad úrovní životního minima (40 % průměrné mzdy pro ty kteří potřebnou dobu pracovali) a dle toho zvýšení základního výměru důchodu.  Zhoršování kupní síly penzí, by měla předejít pravidelnou a dostatečnou valorizaci důchodů skutečných základních životních potřeb.Se stárnutím populace samozřejmě rostou nároky na výplaty důchodu,  To znamená nutnost zajištění dalších zdrojů příjmů do státem zabezpečovaného důchodového systému. Zejména po roce 2030 (tzv. Husákovy děti). Tlaku na  solidární státní peníze může ulehčit efektivní soukromé spoření pro ty kteří mohou uspořit  (ovšem nemůže je nahradit minimálním důchodem).Kromě rezervy na demografický problém po roce 2030 je důležité jak se bude vyvíjet míra ekonomické aktivity a výše mezd, to předurčuje objem odvodů. sociálního pojištění- Penzijní systém by měl být udržitelný finančně i sociálně a aby byl stabilní, musí být opřen o širší poltickou shodu, my jsme spíš pro adaptaci současného než o jeho úplné přeorání  nějakým experimentem.