Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.10.2012 12:21:39 - Damšíková

Soukromé školy

Vzhledem k době, nepředpokládám, že kdybyste byly ve vládě, mohly byste školství ovlivnit jako kdysi. Jedna věc by mě ale zajímala. Jak byste se postavili k soukromým středním a vysokým školám? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.10.2012 10:00:05 - Ing. Jiří Dolejš

Obecně platí, že je tu problém  odpvědnosti státu za kvalitu vzdělávání a také otázka financování.  Specifická je už předškolní výchova - např. podnikové mateřské školy jako benefit pro zaměstnance soukormých firem jsou jistě hodny podpory.  Obdobně je to u účňovského školství, které p zrušení učňovských oborů strádá..

Pokud jde o střední školy popř. VOŠ, zde zůstává veřejný sektor rozhodující - z veřejných zdrojů by měly být financovány ty privátní jen  výjimečně. U církevních škol to souvisís procesem odluky církví od státu.

Klíčové vysoké školy jsou veřejnoprávní subjekty, malé privátní jsou včak velmi početné - a je tu otázks kvalitx. proto nároky akreditačního procesu by měly vzrůst abychom tu neměli stáloe více absolevnů s VŠ diplomem ale sporné kvality.