Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.09.2021 14:54:50 - Ema Fík

Stále se mluví se o robotizaci a digitalizaci

Jak to ale zahýbe s pracovním trhem? Proč toto nikdo nezmiňuje? Bude pak pro lidi, mám na mysli hlavně generace, co moderní technologie tak neovládají práce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.09.2021 17:09:26 - Ondřej Profant
Robotizace a digitalizace automatizuje velmi jednoduché a opakující se činnosti. Hlavním výsledkem je výrazně větší efektivita výroby. To znamená, že za kratší čas vyrobíme spolehlivěji více výrobků.

Zkušenosti ze zahraničí však ukazují, že to neznamená nižší nabídku na trhu práce. V praxi se totiž stane:

  1. část pracovníků dostane jinou pozici ve stejné firmě (například když vyrobíte rychleji více rámů aut, tak potřebujete více pracovníků na dokončovací práce)
  2. v rámci celé ekonomiky regionu se objeví nová místa (větší efektivita vede k vyšším přijmům a větší poptávce po službách)

Obecně je rolí státu tuto transformaci urychlit a usnadnit, například kvalitními rekvalifikačními programy. Uznávám, že to je výzva - rozhodně by ale stát neměl inovace brzdit. Jinak hrozí, že ztratíme naši konkurenceschopnost. Pokud by naší jedinou přidanou hodnotou byly nízké mzdy, tak dříve nebo později naše firmy stejně “prohrají” s těmi z Číny nebo Rumunska, kde jsou mzdy ještě nižší.