Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.01.2013 20:48:15 - Řehoř

Stání dluhopisy jsou standard

jak vidím,tak ani PL nejsou bez cenzury.Mám k Vám dotaz z jiného soudku.Kdysi jste minapsal,že dluhopisy je normální věc.Ae nenapsal jste,že tím se zadlužejeme u cizích bank,neboť ČNB je nesmí vzít a tak se vlastně ta dluhová pat bude stále zvětšovat.Jsem toho názoru,že pokud se neudělá rozpočet tak,aby příjem byl v přebytku oproti výdajům,nelze něco změnit.Není řešení v tom,že se v prvé řadě musí dělat rozpočet pravdivý a ne jen imaginární??Ono to přeci zase nějak zdůvodníme proč to nešlo,ale nejde to přeci do nekonečna.Jednou narazíme a bude konec.Co mi na to řeknete??Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.01.2013 12:06:56 - Ing. Jiří Dolejš

Státní dluhopisy jsou opravdu zcela normální věc a prodávají se jak na zahraničních tak na domácích trzcíh, v poslední době v ČR dokonce nejen intitucionálním věřitelům ale i fyztickým osobám (tzv. občanské bondy) celý dluh ČR e dělí na domácí a zahraniční (a také na veřejný a soukromý)

Pokud jde o přebytkový rozpočet, obča je možné mít i přebytek, ale my nejsme v situaci Norska, Ruska a jiných zemí, které kumulují výnosy z prodeje ropy či plynu na zvláštních účteh, kteér pak jsou motorem rozvoje. Většina ekonomik si na budoucí rozvoj půjčuje a celý problém je jen v tom aby z budoucích výnosů byli schopni dluh umořovat. Většina vyspělých zemí má také mnohem větší dluh než ČR.

 Rozpočet je samozřejmě třeba dělat co nejobjektivněji, bez různých zamasovaných kulišáren a netransparentostí ale jde o plán, takže určité odchylky jsou možné - ale je rozhodně špatným finančním plánem když se podle něj nikod moc neřídí, vládne permanentí improvizace  a opakovaně není naplňován v hlavních parametrech.