Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.05.2013 8:17:53 - tipik

Připravit levicovou vládu

Dnes jsem si pustil záznam na H.novin. Z 1.5.2013 s vaším projevem.Dobrý.Jenomže nikde jinde to NIKDO jiný neuslyší,škoda.Jinak musím opět smutně konstatovat,že kdeže loňské sněhy jsou,když KSČM s 20-21% atakovala i ČSSD..dnes vás přeskočila PROTILIDOVÁ TOP(asi posílena voliči ODS) a těch vašich docela STABILNÍCH 17,5% svědčí o tom,že má slova-PO ÚSPĚCHU Zemana o tom,že SPOZ bude ostrá konkurence se bohužel asi potvrzují..Nebude to lehké.Zemanovo kouzlo na část voličů KSČM,zřejmě zabralo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.05.2013 11:47:55 - Ing. Jiří Dolejš

Levicová vláda v ČR vlastně nikdy ještě nebyla,s ohledem na kooperaci levice oslabovanou anirkomunismem. V minulosti předstihla KSČM svého hlavního konkurenta o levicové hlasy, tedy  ČSSD jen dvakrát. Šlo o specifické situace  za předsedy Jiřího Horáka a pak za předsedy Stanislava Grosse.  takže paralela s těmi loňskými sněhy poněkud kulhá.

Ale důležitější je síla a koaliční potenciál  KSČM  - se slabou či izolovanou stanou se nikdo bavit nebude. tedy ani fanatický kůl  vplotě ani ocásek konformní ČSSD .  prostě partner A tady se časy mění - od otevřeného horkého nepřátelství (v květnu 1990 podporvala ČSSD zákaz KSČM) přes  studenou toleranci (v roce 2006 bylo "dovoleno" KSČM hlasovat pro zákony navržené ČSSD) až po současnou standardní koaliční spolupráci ve většině krajů 

To je dáno stabilní pozicí KSČM ale i tlakem voličů, keří cítí že skutečná změna musí přijít zleva. tedy volá po součtu hlasů se silnou KSČM.Do voleb je ještě celý rok. Přesvědčený pravicvý volič přeci nevymizí úplně - jen se občas přestěhuje - od ODS k Unii svobody, věcí veřejných či k TOP09. Konečná čísla ale nakonec rozhodnou především nerozhodnutí voliči, které cche osučasná vláda obměkčit  tím, že se jakoby v detailech oddělí od toho co dosud prováděla.

Máte pravdu že nechat pravici v těchto volbách za sebou je úkol levice - pořád musím myslet na prohlášení zemana že ČSSD by nemajl vládnout s pomocá druhé nejsilnější strany aniž by řekl zda pravicové (dnes třeba TOP09) či levicové. Ale pro to je dobré vymezit jasně podstatu oněch změn způsobem, který neosloví jen přesvědčené, ale i ty nerozhodnuté voliče. Tedy v praktické a ne jen ideologické rovině.