Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.05.2013 10:44:26 - kralovna

Zánik či stagnace civilizace

Děkuji za odpověď! Chápu-li to správně, Vaše argumentace spočívá na přesvědčení, že růst zkrátka musí být možný, jinak nastane stagnace, kterou a priori hodnotíte negativním znaménkem. Nebo jinak řečeno: ve světě, v němž by růst nebyl možný, by snad ani nestálo za to žít. Souhlasím s Vámi. Také bych nechtěla, aby z nás byli amishové. I když je otázka, jak taková ve své podstatě pragmatická odpověď uspokojí bojovníky s růstem, kteří v jeho zastavení vidí jedinou možnost přežití lidstva. Ráda bych vyzdvihla Váš postřeh, že postmateriální hodnoty jsou podmíněny narůstajícím potenciálem materiální kultury. Jen člověk, jehož materiální potřeby jsou uspokojeny, může materiálnem v moralistním gestu pohrdat. Stačí strávit noc jen tak na divoko někde v lese, nebo možná i jen v nevytopené místnosti, aby si člověk uvědomil důležitost "umělé ekumény". Je škoda, když lidé se srdcem na správném místě uvíznou v pasti moralismu, a skutečnou moc tak přenechávají těm, kteří na nějaké srdce z vysoka kašlou. Ať se kola ekonomiky propříště točí a technologie rozvíjejí pod vedením těch, kteří dokáží cítit, a svět se pozvedne. Mějte se hezky! Ve volbách vyhrajete!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.05.2013 9:51:46 - Ing. Jiří Dolejš

Pokud bojovníci s růstem nejsou funadamentalisti s předem hotovým názorem, tak to má smysl. Jsem člověk rozumu a ne víry a tak věcné polemice rozumím. Teys amozřejmě chápu i ty věřící (jedno jestli v v lůno Matky přrody, v evangelium ježíšovo či v historickou misi marxismu), koneckonců s nimi mohu mít společný zájem na lepším světě, jen se můžeme potkávat ne na poli víry ale na poli praktických receptů.

A význam ekonomie a technologie pro lidský rozvoj je právě v tom, že jsou tím nástrojem, který je třeba jen správně používat. Jde prostě o ekonomiku (a techniku) pro člověka, aby byla dobrý sluha a ne zlý pán. A i ten růst není pro růst ale pro vzestup naši civlizační úrovně. A to je ten hlavní test našeho potenciálu, bez toho hrozí naše dekandence.

Frankensteinovský komplex z techniky a umělé ekumény není opravdu na místě, to neznamená že se to co člověk činí, nemůže obrátit proti němu když nedodrží určité obezřetností principy a ztratí nad tím kontrolu.Proto není důležité jen jak generovat nové objevy, ale také jak celý proces až po aplikaci a šíření inovací rozumně řídit (neponechat to spontánímu vývoji) .

Možná jste někdy slyšela o rovnici F. Drakeho (americký astrofyzik), kterou se odhaduje počet civlizací ve emsíru - jedím parametrem je trvanlivost technické civilizace a někteří ji určili na pouhých 10tisíc let, tudíž než civlizace dozraje, tak často zanikne. Touhle cestou určitě také nechceme jít - stejně tak jako se nechceme vracet na stromy.