MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2013 16:03:06 - krizsbachová

Kvalita potravin napříč EU

Paní europoslankyně, v minulosti jste na půdě Evropského parlamentu uspořádala ochutnávku výrobků z různých zemí EU a společně s prezentací laboratorních testů jste ukázala, že výrobky stejné značky a stejného balení mají v různých částech Evropy skutečně odlišné složení, aniž by na to byl spotřebitel jakkoli upozorněn. Mohu se zeptat, jakých výrobků se to týkalo a co znamená, že se tím EK bude zabývat? To přeci ještě nezaručuje, že se něco změní, nebo ano? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.07.2013 18:26:54 - MUDr. Olga Sehnalová, MBA
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. 
V únoru loňského roku jsem uspořádala na půdě Evropského parlamentu veřejné slyšení, zaměřené na problematiku dvojí kvality a složení produktů, prodávaných v rámci jednotného trhu Evropské unie. V rámci slyšení byly prezentovány dvě studie srovnávající potraviny zakoupené v různých zemích EU, a to Asociací spotřebitelů Slovenska a Ústavem pro bezpečnost potravin Mendelovy univerzity v Brně. Oba dokumenty, včetně testovaných výrobků, jsou k dispozici na stránkách paní poslankyně, viz http://www.sehnalova.cz/rozdily-potravin.asp.

Již dlouhodobě poukazuji na znepokojení (nejen) českých spotřebitelů nad kvalitou výrobků stejné značky, které jsou v různých členských státech prodávány ve stejném balení, avšak v rozdílné kvalitě. Mým cílem je donutit Komisi, aby provedla reprezentativní průzkum v této oblasti, na jehož základě bude možné vyhodnotit případnou potřebu doplnění právních předpisů na ochranu spotřebitele. Vychází z přesvědčení, že výrobek, který má stejné balení a stejný marketing by měl mít také stejné složení. Pokud ho nemá, tak by to mělo být zřetelně vyznačeno na obalu, aby nedocházelo ke klamání či matení spotřebitelů.

K tomuto cíli se mi podařilo nedávno učinit další krok, neboť Evropský parlament na její popud prostřednictvím zprávy o nové spotřebitelské politice poprvé oficiálně vyzval Komisi, aby se tímto problémem začala konečně seriózně zabývat (viz http://www.sehnalova.cz/clanek/dalsi-krok-proti-dvoji-kvalite-vyrobku-v-eu-evropsky-parlament-pozaduje-dukladne-zmapovani-situace-2013-6-11.html)