Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.07.2013 19:01:52 - capablanca_jet

Určitě nejde o slepou důvěru

Osobně mi na průmyslové lobby nevadí nic jako na pojmu, který koluje realitou současného systému. To je prostě fakt. Jen by mě zajímalo, a to je dotaz: jak odlišuje KSČM tu průmyslovou lobby nyní, pod vedením rusnokovsko - zemanovské vlády od té jiné, která sice dříve taky komunikovala s vládou a nic moc se pro lidi nezměnilo, tedy, že by to měl být právě teď důvod, proč tuto vládu právě kvůli tomu podpořit?
Vycházím z toho, že každá lobby v tomto smyslu hájí především své vlastní zájmy, asi to si uvědomují např. sponzoři pana Fischera, že?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2013 18:40:28 - Ing. Jiří Dolejš

jsme rád že uznáváte, že průmysl ale i  průmyslníci jsou přirozenou součástí hospodářského živéta. Zájmové a profesní platformy jako je svaz průmyslu, hospodářské komory atp. k tomu neodmyslitelně patří. Jde o to aby se tyto zájmy potkávali ve veřejném prostoru, podle regulí  a pod kontrolou aby nedocházelo k zvýhodnování jedněch vůči druhým.  U vlády nejde  o osvícené technokraty ale o jejich mandát.  A lobbyismus jakékoliv vlády opravdu není ten důvod proč bychom měli být z ní unešeni,

Redukce kontroly je průvodním znakem autoritářských režimů, kdy korporace ovládají politiku, odbory, média atd. myslím ale že do např. do Musoliniho Itálie máme stále daleko. .  V kažém případě by jak veřejnost, tak média či státní orgány měli měřit každému kdo by chtěk jen dojit stát a přihrávat kamarádům zakázky stejně. Souhlasím že úhrada sponzorů na kampaň pana Fischera přiušl a v divnou chvíl, ale zatím z toho vyplývá, že by se prostě tyto firmy měli vyvarovat jakékoliv zakázky o které by nový minisrt financí mohl rozhodovat.

Fascinací aktuálními kauzami nezapomínejme na jiné. Pokud mají být důslelně a současně korektně rozkrývány podivné vazby ekonomických skupiny na poltiku tak ne jen u odcházejících garnitur (jako vládní sestava expremiéra Nečase) ale i na ostatní před tím i potom - jedno jeslti nakonec bude vládnout Rusnok, tak specielně u této vlády to umocňuje fakt že nemá a ani nebude mít  mandát  k exekutivním rozhodnutím o zásadních zakázkách.