Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.08.2013 12:16:36 - Kaarl the destructor

komunismus

Z jakého důvodu si myslíte, že by občan žijící v čistě komunistickém zřízení měl naději na lepší životní úroveň a nejen to, než kdyby žil za stejných podmínek, ale v čistě pravicovém liberálním zřízení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.08.2013 17:15:04 - Ing. Jiří Dolejš

Trochu bych to klišé o demokratické pravici a autoritářské levici zkorigoval - srovnání ideologicky "čistých" režimů může  být zajímavým myšlenkovým cvičením, ale zelený je strom života a šedá je každá teorie. Taoisté vědí že i cesta je důležitá, protože na ní jsme sice orientovaní k nějakému ideálu ale otevření různým horizontům budoucnosti. Lze si v zájmu čistoty umýt ruce, ale co pak šmouhy v duši ? V reálu žádné čisté režimy neexistovaly - ani komunismus, ani liberalismus. I v komunismu má-li být otevřený civilizačnímu vzestupu musí být emancipace individuálního lidského rozměru, liberalismus tedy není k ideologii vzájemnosti (jádro humánního komunismu) ve vztahu protimluvném. 

Proč by člověk opírající se hodnotově o Marxe nemohl být v poltické rovině v něčem liberálem ? Na druhé straně oceánu je liberál cosi jako levičák, na rozdíl od konzervativního republikána.  takže kolektivistické využít lidské vzájemnosti, budování společenské samosprávxy  zdola dává demokracii do rukou lidí a ne elit. Nikoliv nadvládí státní byrokracie ale služba veřejné správy kontrolovaná lidmi. I to je leitmotiv zastánců sociální ideje spravedlnosti. Sociální zkušenost ukazuje že svobodná politická pravo levá je důležitá ale levice nabízí větší sociální citlivost a věřím že i větší motivační potenciál než nabízí džungle v zmonopolizovaném a nikoliv svobodném trhu..