Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.08.2013 13:51:47 - Kateřina V.

Vláda KSČM

Dobrý den,
je více než zřejmé, že levice si získává čím dál více voličů a důvěry. V letech minulých se ale komunistický režim neosvědčil a mnoho pamětníků se obává návratu tohoto režimu, někteří dokonce zvažují emigraci. V čem by se lišila tehdejší vláda KSČ s případnou vládou KSČM? Jsou nějaké chyby, kterých by se případně KSČM snažila vyvarovat?
Děkuji a přeji Vám hezký den.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.08.2013 8:22:05 - Ing. Jiří Dolejš
Rozdíl mezi KSČ a KSČM je především v rovině programové - jestliže se KSČM hned po roce 1989  distancovala od zneužívání moci a mocenského monopolu své předchůdkyně, tak z toho jasně vyplývá, že je pro svobodou a demokratickou soutěž různých politických sil, tedy politickou pluralitu.  Jesltiže pochopila, že netržní, zbyrokratizovaná ekonomika narazila na meze svých možností a významně podvázala motivační potenciál a tvořivost lidí, tak je jasně že jsme pro pluralitu vlastictví místo monopolu totálně postátněné ekonomiky (samozřejmě ne pro opačný monopol, monopol soukromých korporací). A tyto různé formy vlastnictví se pohybují v  rámci regulovaného trhu. V těchto podstatných aspektech je idea socialismu zmodernizována do demokratické, postupně stále více samosprávné podoby. A v čem se s ostatní levicí významně shoduje, a to je i základem vzájemné spolupráce, je myšlenka upevńování efektivního sociálního státu a radikální demokracii zdola při rozšiřování vlivu občanské společnosti a přímé demokracie.