Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.08.2013 12:19:41 - Magdaléna

Dobrý den, pane inženýre, je "vědecký materialismus"

dosud pro KSČM jediným přijatelným vysvětlením vzniku a fungování světa, nebo KSČM už plně respektuje, případně integruje i jiné filosofické a náboženské směry ? Děkuji za inteligentní odpovědi, jichž se mi dosud od Vás dostalo. Hezký den !

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.08.2013 10:46:26 - Ing. Jiří Dolejš

Stanovy KSČM neukládají věřit v jedinou pravdu - to by také byl nesmysl a zaslepený fanatismus. Otevřený charakter strany chápeme jako schopnost překračovat své vlastní  hranice -  to je umožněno svobodnou diskusí a součinností  s různými občanskými hnutími.. Levicová alternativa společenského vývoje o kterou polticky usilujeme nemá jen jedinou podobu a KSČM není jejím absolutním, monopolním nositelem.

Většina členů KSČNM jsou ateisté, snaží se opírat své světonázorové postoje o vědu (sám mezi ně jako bývalý vědecký rpacovník patřím), ale znám i takové, kteří jistý druh idealismu věřících  v sobě mají, dokonce někteří trefí i ze schůze do kostela. A mezi voliči je celá řada těch, kteří dokáží spojit ideu socialismu s křes´tanstvím. Psal jsem o tom mimochodem opakovaně. např. zde :

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-dolejs.php?itemid=14287

Idealismus či materialismus nás tedy osudově již nerozděluje (za příkoří způsobvená ěnkterým věřícím jsme se omluvili) protože plně respektujeme roli nábožebství ve společnosti. Samozřejmě nemůžeme ekleticky spojovat kde co jak pejsek s kočičkou vařící dort, náš program má určité myšlenkové jádro. Náš program schválený již v roce 1992 v Kladně to formuluje takto

"KSČM programově navazuje na humanistické poselství zakladatelů socialismu, na pokrokové ideje minulosti a současnosti, na teoretický přínos Marxe a Engelse.  Má silné  kořeny dané staletým zápasem proti sociálnímu a národnímu útlaku a ohrožení."

Ovšem i samotné slovo komunistický neodvozujeme od nějaké úzké normativní doktriny, ale z zjistého realtivně volného ideálu univerzálního lidského společenství. Že to pro nás znamená především  zvládnutí vědeckotechnické revoluce z pohldu hostrického materialismu při respektování kulturně humanizačních a ekologických hledisek snad není omezením jiných ideových přístupů. Prostě chceme být "samosprávným společenstvím občanů, kteří se svobodně sdružili k obhajobědemokracie, sociální spravedlivosti a společenského pokrokuů". To byla opět citace ze základního programu KSČM z roku 1992.

Děkuji za dotaz, přeji vše dobré a šťastnou ruku při podzimních volbách

Jiří Dolejš