Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.08.2013 18:00:06 - capablanca_jet

Myslíte si, že se Putin bavil?

V Moskvě zatkli demonstranty proti okupaci ČSSR...
Vím, že budete velmi optarný ve své odpovědi. Je přeci před volbami atd. Ale není to po těch letech více než na hlavu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.08.2013 20:02:12 - Ing. Jiří Dolejš

Za prvé - raděhi jsem si zprávu z  ruského serveru www.tvrain.ru  (internetový kanál televize Déšť) a je zjevné že policie oněch 10 aktivistů jen dočasně zadržela - důvodem mělo být nepovolené shromáždění a hrozí jim jen pořádková pokuta ne kriminál. kyby se zjistili politické motivy tak by to samozřejmě byla velká chyba.l

Za druhé - přesto že  i jinde se na určitých místech omezují politické mýtinky, tak mám podobný zásah i z důvodů nedorženého postupu na úřadech za poněkud neštastný.  Ti aktivisté chtěli jen pokojně bez nějaké agresivního napadání veřejného pořádku připomenout protest svých předchůdců z 25. srpna 1968 na místě samotném. Poměry při uplatňování svobody slova v Rusku si neidealizuji.  .

Za třetí - neznám motivace konkrétních lidí, ale omluvit se za rok 1968 měla odvahu i vrcholná politická reprezentace Ruska  (Michail Gorbačov  1990, Boris Jelcin 1993 a Vladimír Putin 2006). Tedy v rovině poltické a mravní, nikoliv právní a s distancí od praktik SSSR, tedy že je dnešní Rusko jiné a nezdědilo vinu brežněvovského vedení. ..

Takže bez  hysterie nahlíženo : dnes  je geopolitický kontext jiný, ruské tanky odjely a ruských přímých investic je v ČR tak kolem jednoho procenta celkové bilance zahraničního kapitálu. Takže še neděsme že hrozí znovu jakási  normalizace, kontrolovaná Moskvou. Mladá generace by už mohla vnímat Rusko ale i Německo jinak než jako hrozbu. Jde o to ,aby mezi námi  nezůstávala  zeď z nevraživosti a abychomse na obou stranách snažili, aby se roky 1938 či 1968 nemohly opakovat. Tak z toho raději nedělejme předvolební téma jako se tak trochu stalo už ve volbě prezidentské.