Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.08.2013 11:35:04 - richi.ric

Stín minulosti?

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat jak je to v KSČM se sympatiemi vůči Gottwaldovi? Dodnes se mu kladou věnce a přitom ho spousta lidí vidí jako masového vraha. Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.08.2013 18:51:27 - Ing. Jiří Dolejš

Naprosto jednoznačně platí distance KSČM vůči mocenským defomacím a zneužívání monopolu moci. Platí omluva občanům za příkoří a   explicitně i odsudek vůči politickým procesům, těch kteří se na nich aktivně podíleii  a také tzv. stalinismu (viz program KSČM z roku 1992). To je tedy platný kolektivní názor strany už více jak dvě desítky let.  Respekt k historickým kořenům nemůže nebýt na základě kritického rozumu, ale také s objektivním nadhledem. Tuto sobotu 24. srpna jsem ve vyjádření pro MFD připomněl starou tacitovu zásadu studovat minulost bez hněvu a zaujatosti, nepotřebujeme mýtyzovat dějiny. 

Osoby z tohoto období jsou tématem především pro historiky, ale je třeba je hodnotit na základě faktů a ne je začerńovat ani je nekriticky uctívat.  Strana jako taková  rozhodně nemá žádný ideologický panthenon, kterému se  rituálně klaní. Pokud se někdo z tohoto postoje KSČM vymyká, je to věc osobního názoru, který pokud dostane politickou dimenzi, tak je také politicky a nikoliv mocensky řešen. Primérně tedy diskusí, která samozřejmě odráží i různé minoritní názory. protože vypořádání s minulostí nemá smysl když by se vnucovalo, nebo bylo jen formální. Ale jsem přesvědčen, že ona historická distance  KSČM vůči zneužívání moci je trvalá a potvrdí se i naále jako správná.