Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.08.2013 13:32:46 - Magdaléna

Dobrý den, pane inženýre, nový občanský zákoník,

, "dítě" pana exministra Pospíšila, by měl platit od ledna 2014. Jeho realizace je prý hotová katastrofa pro celý Český národ, nikdo nebude vědět, co může a nemůže, co ještě platí a co ne, co vlastní a co nevlastní,, soudy budou zahlcené. Počítá KSČM s tím, že se po volbách zasadí o pozastavení občanského zákoníku a jeho revizi ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2013 12:08:41 - Ing. Jiří Dolejš

KSČM již navrhovala odůliožit účinnost občanského zákoníku, ale nestalo se tak. Cose stane v nejbližších měsících uvidíme, co navrhne prozatimní vláda a jak dopadnou volby, ale času je málo a zvyšovat právní nejsitoty by bylo velmi riskantní.  Jde o  rozsáhlou kodifikaci většiny civilního práva a otázkou je zda nevyvolá praxi, která se bude vzdalovat ustanovením Listiny základních práv a svobod, a to v rovině práv politických, pracovních i sociálních. Právníci varují, že zásadně nadřazuje ochrana soukromého vlastnictví nad všechna ostatní práva a posiluje majetkový census,v našem právního řádu. 

S poukazem na nový občanský zákoník není vyloučeno ani opětovné otevření otázek tzv. vyrovnání se s poválečným odsunem sudetských Němců, či nároků šlechtických rodů. Ke změnám dojde pokud jde o právo dědické ale i fungování obchodních korporací. Nejvíce bude lidem život komplikovat nepřehlednost a samotný rozsah nového kodexu. Proto je také zapotřebí v případě spuštění této změny od 1.1. 2014 osvěta ve vztahu k veřejnosti.Má-li občan zákony dodržovat měl by je také znát.