Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.09.2013 17:21:34 - Janik59

Parlamentní strany.

Dobrý den pane Dolejši,je nutné aby stát platil stranám za to,že se dostanou do parlamentních lavic?Proč to má platit daňový poplatník zvlášť pokud je nestraník?Ďekuji za odpověď JK.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.09.2013 17:58:36 - Ing. Jiří Dolejš

V každém demokratickém pluralitním systému je financování poltických stran důležitým aspektem vyýstavby  systému politiky. Pokud máme zájem na vyrovnávání šancí v politické soutěži, tak nemůžeme nechat politické strany jen na tom jaké si sami seženou zdroje. Vlastní zdroje jsou -  členské příspěvky, popř zda mají mít strany možnost sami podnikat (v ČR omezeno). Důležitá je také kontrola na dhospodařením srtan - yvkonává zákonný auditor a také kontrolní výbot parlamentu. Tady se připravuje nový zákon, který byměl býát předložen už nové sněmovně.

Mezi vnější zdroje patří zejm. sponzorské dary, tady je asi  vyšší šance pro pravicové strany - no a pak státní příspěvek, kterým právě společnost  vyrovnává šance podle pravidel (.platí od určité hranice volebního zisku a za mandáty). S otázkou kolik platit za tuto v podstatě politickou službu (strany nejsou pro straníky, jsou nástrojem zprostředkování zájmů voličů) souvisí i otázka nákladů na volební kampaně, Tady by náskok bohatých stran či stran s bohatými spnzoery vyrovnávalo zastropování těchto nákladů. Takové opatření jsme zatím navrhovali marně.

.