Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.10.2013 19:51:41 - jude

otázka

jaký je vás názor na predvolební pruzkumy ? a vemte to prosím pekne hodně zeširoka
děkuji za odpověd
Jude

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.10.2013 12:35:32 - Ing. Jiří Dolejš

Přžeevolební průzkumy jsou běžná a velmi rozšířená věc. Seriozní agentury dodržují striktně metodiku a pokud má někdo pocit že průzkumy manipulují tak (kromě těch neseriozních, nelicencovaných agentur) jde až o interpretaci výsledků Spoléhají přitom na neznalost lidí. Základní vědomosti o sociologických průzkumech tedy patří k voličské gramotnosti,.

Obsáhlůejší rozbor by vyžadoval sociologa -specialistu. V metodice je ale důležitá už formulace otázky. Menší reprezentativnost mají průzkumy s menším okruhem respondentů (např. regionální) Některé zejm. internetové průzkumy dosatedčnou pozornost reprezetnativnosti dotazovaných nevěnují .

No a pak je třeba rolišovat čisté preference (explicitní podpora stran) a volební modely, které odhadují výsledek podle přidělení halsů nwerozhodnutých. tady můlže docházet k největším rozdílům. Spercielní otázkou bylo šetření pro média, kde bylo možno dát jeden hals více stranám. To už je opravdu hodně zavádějící.

Pokud jde o letošní výsledky a úspěšnost průzkumů - asi nejvíce překvapil propad ČSSD a nárůst ANO, malé strany byly v rámci chyby a u KSČM to plus minus vyšlo.