Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.11.2013 10:20:24 - Maxe

církve a financování

Jak to zařídit? Jak je to zařízeno nyní? Jde o poplatky = příspěvky nebo jak to nazvat, když někdo se hlásí k té které církvi? Každé občanské sdružení, každá strana, každý zájmový kroužek má svoje příspěvky členské, zápisné,.... Tak jaký status má každá církev - je to s.r.o., je to akciovka, má IČO, je státní (to asi ne :) ), je podporována finančne z Vatikánu - v jakém poměru k financím, které dává ČR. Děkuji za odpověď. A ještě - spolupracuje KSČM aktivně s pí Procházkovou, a spolupracuje ona s KSČM?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.11.2013 11:46:11 - Ing. Jiří Dolejš

Subjektivitu církví upravuje specielní zákon - zákon o církvích. A ten říká že jsou dobrovolné společenství osob s vlastní strukturou, orgány, vnitřními předpisy, náboženskými obřady a projevy víry, založené za účelem vyznávání určité náboženské víry, ať veřejně nebo soukromě, a zejména s tím spojeného shromažďování, bohoslužby, vyučování a duchovní služby, Po dlouhá léta platil duchovní registrovaných církví stát - nyní má dojít k odluce. Varianta že by si církve platili sami věřící tu také je (koncept daňových asignací), jen dodám že vele náboženských funkcí plní církve i některé obecně prospěšné úkoly na které mohou přicházet dotace a granty. Finanční vazby na Vatikán mohou samozřejmě u katolíků též vznikat ale církve na našem území se při tom řídí českým právem.,

P.S.  s paní L. Procházkovou samozřejmě  komunikuji, je ve věci církví opravdu nepřehlédnutelná