Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.05.2011 21:37:07 - jarza

Vyrazili jsme špatným směrem

Pane poslanče, z VAšeho článku o národních reformách vyplývá, že vlastně vůbec neodpovídají tomu, co upřednostňuje EU a že program reforem byl šitý horkou jehlou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.05.2011 22:51:30 - Ing. Jiří Dolejš

Evropské strategie deklaruje sociální soudržnost a zelený růst.  Současná vláda ČR deklaruje hlavně omezování přerozdělování a trh bez přívlastků. V tom je určitě viditelně rozdílný hodnotový přístup. Neříkám, že v EU také nejsou tlaky na omezování evropského sociálního modelu, problémy s dlkuhovou krizí, ale česká pravice takhle míří spíše do méně rozvinuté Evropy, než do té nejvyspělejší. Tam je vyšší míra solidarity i progresivnější dańový systém. 

Co chápu jako nejvýraznější strategický handicap, je doslova "okecávání" úkolu, přejít k inovativní a vzdělanostní ekonomice. K tomuto cíli se prostě proškrtat lidem na truc nedá. Možná bychom měli přestat mluvit o reformách pro reformy, úpravách které řeší kvadraturu kruhu  a znamenají jen por někho velkou domů. Najít odvahu k širší diskusi o transformaci klíčových oblastí, důkladnější proměně principů fungování celé společnosti.