Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.06.2011 14:27:39 - jarza

Hlavně zklamání

Pane poslanče, co z vašeho pohledu přineslo vlastně české předsednictví Česku?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.06.2011 1:13:34 - Ing. Jiří Dolejš

Místo řízení Rady EU a jejích pracovních orgánů jsme tehdy spíš provokovali kampaněmi typu  "Evropě to osladíme". Hlava státu tehdy   zlehčovala české předsednictví jako bezvýznamný rituál. Tohle tajtrlíkování v situaci kdy svět i Evropa byli zasaženi světovou krizí (šlo o první pololetí roku 2009) jen potvrzovalo že naše politické reprzentace nedorostla tomuto měřítku. K tematům jako je reforma společné zemědělské poltiky či evropská energetika jsme prakticky nic nepřidali, vlastně jsme spíše zapadli. A zdaleka to nebylo způsobeno jen pádem vlády M. Topolánka.

Dnes se zapomíná na tento kontext a bavíme se jen o tom jak  zfušoval svoji odpovědnost místopředseda vlády pro evropské záležitosti A. Vondra. Ne že by nebylo volání po jeho dovolání oprávněné. Ale evropskou nezralost vykazovala celá tehdejší politická reprezentace.  Jako by Vondra měl být dnes obětí za ostatní - ostatně evidentní současná dohoda TOP 09 a ČSSD na jeho oslabení byla  zjevně opět víc než využití možnosti přijmout usnesení sněmovny k pádu celé dnešní vlády.  Dnes nechceme současnou podobu reforem, přitom někteří na opozci nedokáží pevně stát za demisí vlády.  A s tehdejší kritkou vlády to bylo podobné.

Skutečných témat by přitom tehdy bylo - např. osud přechodných období pro nově vstoupivší země po roce 2004. české izolované kverulanství se projevilo i u témat jako např. stav na světových finančních trzích či fungování evropského Paktu stabilty a růstu (tedy přezvěst dnešní evropské dluhové krize). Evropská dezorientace tehdejší hlavní vládní strany ODS ztrapňovala ČR v rámci celé EU.  A nakonec byla mimo souvisosti obviněna ČSSD že položila v tomto období vládu.  Takře nejen  že nic předsednictví ČR nepřineslo, ale bylo zklamáním i z přízemního způsobu  opzičně koaličního duelu.