Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.06.2011 13:27:37 - alex.dva

Efektivnost veřejných investic

Taky nerad vidím, jak mizejí miliardy v kapsách dohodnutých dodavatelů státních zakázek, myslíte, že je nějaký systém, který by zrovna toto omezil, není to tím, že stát je největší zadavatel a kontrola vysoutěžené ceny a průběhu zakázky je slabá?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.06.2011 19:42:56 - Ing. Jiří Dolejš

Státní investice jsou nejvýznamnější v oblasti dopravních staveb a nákupu dopravních prostředků, dále pak s rozvojem e-govermentu narůstají IT zakázky a pak samozřejmě i  nákup a opravy nemovotostí v majetku státu. Obdobně jsou na tom územní samosprávy.  Je ale i spousta drobných zakázek - tvoří  více jak třetinu z těch uváděných cca 600 mld Kč.

Systémových prvků je celá řada - hromadné nákupy a kontrola vysoutěžené ceny jso jedny z nich. nemělo by se ale zapomínat i na kontrolu kapes, kam by ty nadměrné finance mohly směřovat. od majetkových přiznání až po jasnou vlastnickou struktura uchazečů. Debata na tato témata by asi byla lepší než abstraktní moralizování. Opravdu je to v nastavení systému a ne v tom jak kdo melodramaticky deklaruje jak je upřímný a skromný.