Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.06.2011 8:54:57 - slavice

Jak konsolidovat rozpočet

Považuji Vás za schopného ekonoma, lze řešit rozpočet v příštích letech i jinak než jen škrtáním výdajů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.06.2011 10:25:42 - Ing. Jiří Dolejš

Důležité je uvědomit si dvě věci - za prvé, že dlouhodobě může snížit zadlužení jen rostoucí výkon ekonomiky a za druhé, že břemeno konsolidace veřejných financí je třeba racionálně rozložit - v čase ale i mezi sociální skupiny. Pokud  pouhé účetní škrty podvazují hospodářský růst, je to špatně. A pokud  místo zefektivnění veřejné správy se zbavím odpovědnosti a přenesu nerovnováhu veřejných rozpočtů na rozpočty domácností, bude to mít negativní sociální dopady. Pokud budeme takto pokračovat, tak vláda své cíle stejně nesplní. A to neuvažuji o riziku obnovené recese v zahraničí.

V čem je velmi zjednodušeně ta odlišná alternativa odzravění rozpočtu ? 

Deficit je dán poměrem příjmů a výdajů. tedy je třeba věnovat jinou pozornosti příjmové stránce -  posílit příjmy a přitom bez etrémního zvyšování DPH. nabízí se obnova daňové progrese, zdanění kapitálou, velkých majetků a evropsky srovnatelné zdanění firem (je tu i celá oblast dańových úniků a transferů zisku do zahraničí). Pokud jde o výdaje, tak úspory v oblasti předražených veřejných zakázek jsou důležitější než sociální škrty. Pokud jde o podporu růstu, tak přednost mají investice s rychlým efektem, opřené o české subdodávky a se zajištěným odbytem. Prorůstový efekt má i neredukovaná domácí poptávka.