Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.07.2011 17:25:02 - sylenka

Roste tlak na vyšší deficit

Pane poslanče, může koalice za to, že překročí letošní schodek rozpočtu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.07.2011 19:30:05 - Ing. Jiří Dolejš

Vláda Petra Nečase dala prostě přednost účetním škrtům před  podporou růstu - ten brzdí jak omezení kapitálových výdajů vlády, tak i podvázaná domácí poptávka. Pokud jd eo příjmy, tak jsou problém i nadhodnocené odhady  inkasa nepřímých daní  V podsatě nás zahranuje růst automobilového průmyslu, ale stavebnictví a zemědělství neplní. Co se tzv. plní (ale nepomáhá) jsou nemalé transfery zisku velkých firem do zahraničí. Celkově lze skutečně říci, že bez dalších škrtů se plánované snížení defictu asi nepodaří - a to je významná rezerva v tom, že náklady dluhové služby vzhledem k poklesu úroků z dluhopisů jsou nižší..

Už při schvalování rozpočtu byla řeč o tom, že účetní škrty nepomohou a v některých případech vyvolají bumerang efekt.  Chybí nám propracované "smart cuts", tedy chytré škrty. Logicky s propadem korporátních daní  dochází k napětí mezi příjmy a výdaji. Pokud se v druhé polovině roku opět zvýší nezaměstnanost, bude to mít dopad i na neplnění sociálních a zdravotních odvodů a nerovnováhu v systémech veřejného pojištění. Dalším problémem je čerpání evropských fondů.kde vláda slibovala kvalitativní skok - ten nepřišel.

Superoptimistické odhady stupňovaného oživení růstu na rok 2011 nevyšly - např. OECD v roce 2010 na letošek předvídalo pro ČR až 3%HDP a nakonec budeme zřejmě letos rádi za 1,8% (pokud se nezhorší dlužní krize v EU). Motorem je německé oživení, které je do budoucna nejisté. Třetí trhy  jsou stále nedostatečně zapojeny - např. s čínou máme pasivní obchodní bilanci. Objektivní vliv má to, že s růstem ve světě rostou i ceny ropy a snaha německa zbrzdit jádro (plus problém s fotovoltaikou) zdraží elektřinu.