Co byl největší průšvih a úspěch Nečasovy vlády v roce 2012. Čtěte

31.12.2012 5:21 | Zprávy

ParlamentníListy.cz oslovily koaliční i opoziční politiky s dotazem, co považují za největší úspěch a naopak největší průšvih vlády Petra Nečase v roce 2012.

Co byl největší průšvih a úspěch Nečasovy vlády v roce 2012. Čtěte
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Jako úspěchy koaliční politici většinou uvádí církevní restituce a snižování státního schodku. Opozice  naopak vidí jako průšvih samotnou existenci vlády a církevní restituce a důchodovou reformu vypichuje jako nejhorší skutky vlády. Nic pozitivního na vládě nenašla.

Vláda umí říct Bruselu NE

Jak to vidí někteří ministři? „Současná vláda je první, která umí říct v Bruselu ne a vyjednat si to, co je v českém národním zájmu. Bohužel se zatím nepodařilo přesvědčit veřejnost, že modernizace země je nezbytná a nemůžeme ji oddalovat. Na tom musíme dále pracovat,“ zhodnotil vládu ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

„Největší průšvih vlády je, že nedokázala přesvědčit opozici, aby upustila od populismu a hledala s vládou rozumnou cestu, jak zemi nedostat do dluhové pasti. Za největší úspěch považuji odvahu dělat nepopulární věci, které Česká republika v dlouhodobém horizontu potřebuje,“ reagoval ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Permanentní nestabilita a hádky

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát považuje za největší úspěch církevní restituce a ukočírování rozpočtového deficitu. „Největší průšvih je permanentní nestabilita a hádání se ministrů,“ dodal poslanec.

„Úspěchy této vlády jsou neštěstím země – ať už jde o církevní restituce, loupežnou penzijní reformu či úspěšné zvyšování DPH, které zdraží i potraviny, léky či teplo. Podobně se tato vláda úspěšně chová jako osina v zadnici EU, ale ve výsledku na tom všichni proděláme. ´Úspěchy´ roku 2012 budeme ještě dlouho napravovat,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Lidé umírají na ulici

Předseda KSČM Vojtěch Filip je k vládě nekompromisní. „Nevím, co vláda považuje za úspěch, ale já žádný úspěch této vlády nevidím, protože roste podíl nezaměstnaných, chudoba, lidé umírají na ulici, není zajištěna potřebná péče a tak bych mohl pokračovat. Za největší průšvih považuji ale přijetí takzvané důchodové reformy, která je protismyslná a nemá ani základní parametry zajištění lidí na stáří. Je to špatný bankovní produkt. Další průšvih je pak zadlužení státu darem církvím, takzvanými restitucemi,“ řekl redakci Filip.

I předseda bývalé vládní strany, Věci veřejné, Radek John, nenechal na vládě nit suchou. „Mezi největší průšvihy patří zpackaný zákon o církevních restitucích, opakované zvyšování DPH, strašení lidí, které vedlo ke snížení spotřeby a následnému zpomalení ekonomiky. A úspěchem je, že se dosud některým vládním politikům nepodařilo zastrašit policii natolik, aby přestala vyšetřovat krádeže veřejných peněz v nejvyšších patrech politiky. I když na tom tento podzim někteří vládní činitelé pracovali ze všech sil,“ uvedl poslanec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…