Letí internetem: Pozor, můžete se ocitnout v boji dřív než mrknete. Je to prý na spadnutí

16.05.2015 13:02 | Zprávy

Na začátku letošního dubna vláda schválila novelu branného zákona a poslala ho do sněmovny k projednání. Někdo se nad tím zaradoval, jiného informace znepokojila – zvlášť s ohledem na to, jaký vývoj se odehrává ve světě. Nedávno se ParlamentnímListům.cz přiznal se svým znepokojením například i lékař Jan Hnízdil a varoval, jak zásadně nám může tato skutečnost zasáhnout do rodin a našich životů. V těchto dnech se pak varování v podobném duchu začalo nést sociálními sítěmi i internetem.

Letí internetem: Pozor, můžete se ocitnout v boji dřív než mrknete. Je to prý na spadnutí
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Ovšem připomeňme si, před čím Hnízdil varoval. Upozorňoval na to, že z dosavadní virtuální války se stane válka skutečná. „Děsí mne, jak se s ní smiřujeme. Jako by za nás měla vyřešit problémy, které my sami řešit neumíme. Skoro každý den je nějaká zpráva v novinách: zvyšují se náklady na zbrojení, náčelník generálního štábu vyzývá k větší aktivitě NATO, posilují se pravomoci tajných služeb, podařilo se obnovit provoz muničních skladů, zvyšují se zásoby potravin, stát plánuje odvody 70 000 branců ročně včetně dívek... Pokud se budeme s válkou smiřovat a postupně ji naplňovat, tak k ní dojdeme,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz. A doplnil: „Já mám dvě dcery, na které by se měla vztahovat povinnost odvodu. Představme si, že našim dětem přijde povolávací rozkaz, odjedou na frontu a za nějaký čas doručí pošta dopis od armády s poděkováním a medailí za chrabrost,“ nastínil známý lékař zabývající se celostní medicínou. Až nyní, jak se zdá, to začíná děsit i širší veřejnost.

Ta se dosud jen mírně pozastavovala nad tím, že nová branná povinnost by se týkala i žen. Podle ministra obrany Martina Stropnického je to v důvodové zprávě prezentováno a odůvodněno tím, že jde naplnění rovnosti pohlaví. Bohužel, z dikce návrhu zákona nijak nevyplývá, že by ženy měly v něčem odlišný režim než muži.

Buďme obezřetní nebo se ocitneme na bojové misi než se nadějeme, letí internetem varování

„Pokud bude přijata novela branného zákona, můžete se ocitnout na bojové misi, dřív než řeknete švec. Bez výcviku, nedobrovolně, v době míru. Bez pardonu,“ varuje autor článku na webu AC24.

Vysvětluje pak i to, proč se rozhodl varování vyslat do světa. Jak připomíná, dnes mají ženy brannou povinnost (dle wikipedie) jen ve státu Izrael. Jen toto téma by si zasloužilo samostatnou úvahu, ale: pokud si myslíte už teď, že se někdo zbláznil, je to prý teprve začátek.

Rozepisuje a cituje paragrafy, které se vojenské povinnosti mají týkat a nachází v nich řadu otazníků, chyb – anebo – jak naznačuje- i nejhorší možnou variantu – a tou by mohl být prý dokonce záměr.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…