Homofobní chobotnice! Hájkovo řádění u Jílkové rozzuřilo gaye

07.06.2013 7:33

Měli by mít gayové a lesby právo adoptovat dítě druhého partnera? Pokud například jeden z nich zemře, dítě může jít do dětského domova, než aby zůstalo s jedním z rodičů, kteří ho ale neosvojili. Podle některých je nefér, že homosexuální páry mají vůči dětem určité povinnosti, ale ne už práva, podle jiných je tento konstrukt zcela proti přírodě.

Homofobní chobotnice! Hájkovo řádění u Jílkové rozzuřilo gaye
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Anketa

Měly by mít homosexuální páry právo na adopci dětí?

27%
70%
hlasovalo: 2102 lidí

Právě adopce gayi a lesbami bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo v ČT. Řešil se zde podstatný problém – zda například pár dvou leseb, kde se jedné narodilo dítě, má mít stejná práva jako heterosexuální páry. Když totiž biologická matka zemře, druhá žena v registrovaném partnerství se dítěte musí dožadovat u soudu. Je ale možné, že soud, ačkoliv se ona o dítě celý život stará, ho přidělí biologickému otci.

V pořadu se ale místo než o právech dětí spíše diskutovalo o rozdílech mezi homosexuály a heterosexuály. „Ta myšlenka sama je absurdní,“ uvedl například poslanec za LIDEM Viktor Paggio. Hovořil o domněnkách, že děti vychované homosexuály jsou jimi negativně ovlivněny. „Dítěti je úplně jedno, jestli jeho rodiče jsou černí, bílí… Potřebuje milující rodiče,“ tvrdil Paggio.

„A vy máte děti?“ ihned se ho zeptal bývalý poradce prezidenta Václava Klause Petr Hájek. „Vy jste gay, pane Hájku?“ opáčil mu na to Paggio a vyslechl si odmítavou odpověď. „Tak taky nevíte, o čem mluvíte,“ dodal poslanec LIDEM.

Podle Hájka ale existují zkušenosti, které člověk mít nemusí, aby problému porozuměl. A tyto dvě jsou rozdílné. „Otec, matka… To jsou pojmy, na kterých byl svět vystavěn,“ míní Hájek a odkazuje se na přírodu, kde ze dvou bytostí vznikne dítě. Podle něj si akorát homosexuálové nemají s čím hrát, a tak chtějí adoptovat děti – jako hračku.


Zdroj: ČT

Deviace a homofobní chobotnice

„Člověk není zvíře. Když se páří ve zvířecí říši dvě stejnopohlavní bytosti, může se stát ta deviace. Ale člověk by měl tu deviaci ovládnout,“ dodal. Právě Hájek nazval homosexuály před Prague Pride 2011 deviantními osobami v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Homosexualita byla vyškrtnuta ze seznamu nemocí, když jako jediná nemoc nepodlehla žádnému klinickému zkoumání,“ dodal.

V tu chvíli se ozval gay, který žije se svým partnerem a rád by adoptoval dítě. „Tohle je homofobní chobotnice, my se nenecháme urážet v přímém přenosu,“ reagoval na bývalého poradce Hájka. „Já na nás tady nenechám házet špínu. Co předvádíte?! Jste homofob,“ dodal.

To se do diskuse zapojili psychologové, došlo i na argumentaci výzkumy. „Je to vlastnost, kterou nikdo nechce mít,“ vysvětloval psycholog Jeroným Klimeš. „Je to statisticky vzácné, jsou to dvě procenta,“ dodal s tím, že výzkumy o 4 procentech homosexuálů jsou zastaralé. „Je to minorita, a jakmile je někdo součástí minority, tak má složitější život a musí se s tím poprat,“ dodal.

Právě to, jak na celý problém nahlíží děti, by mělo být stěžejní. Poznamenal to i senátor Jiří Čunek. „Už šestnáct minut mluvíme o tom, co vlastně by ty páry chtěly. Ale adopce celá je založena na tom, co by chtělo to dítě,“ poukázal. „Pojďme se vrátit k tomu, že nám jde jen o to, abychom mohli osvojit dítě partnera,“ dodala i lesba, která byla pozvána do diskuse. Sama má své dítě a její partnerka také. Kdyby ale dítě její partnerky bylo v nemocnici, nikdo by jí neposkytl informace o jeho stavu.

Soud přihlédnout může, ale nemusí

Je možné, že v takovém případě by doktoři nakonec informaci poskytli. Otázka je, jestli spoléhání na lidskost stačí. „Ten soud samozřejmě přihlédne k tomu, že to dítě vychovává,“ ujišťoval psycholog Klimeš ve zmíněném případě, kdy by jeden z partnerů zemřel a dítěti by hrozilo, že skončí v dětském domově.

Jenže kdo to těmto párům může zaručit? ptala se partnerka zmíněné lesby. „Přijde mi přirozené, že to dítě dostane biologický otec,“ odvětil například senátor Čunek. „Ta druhá žena je z pohledu práva cizí paní,“ souhlasil i Paggio, že právo v současnosti je nastaveno takto.

„Společnost se vyvíjí a stát na to musí reagovat. A když se podívám na vaše názory, tak jsou zpátečnické,“ řekl směrem k odpůrcům i gay ve studiu. „To jsou komické argumenty, které používali nacisté, které používali komunisté,“ vyslechl si od muže, který byl také pozván do pořadu k tomu, že se nedá argumentovat vyvíjející se společností. Dítě má prý problém už s tím, že je adoptované. Když se k tomu přidá, že má homosexuální rodiče, bude to jen další stresující faktor.

Na toto téma se v pořadu strhla několikrát hádka. Hovořilo se o výzkumech, které prý ukázaly, že homosexuálové jsou promiskuitnější než heterosexuálové, což by mohlo dětem vytvářet problém v případě, kdyby se rodiče rozešli. Naopak se ale argumentovalo i tím, že je dokázáno, že děti z homosexuálních rodin nemají větší sklon k homosexualitě než děti z rodin heterosexuálních.

„Dostaňme tuto diskusi od práv homosexuálů k právům dětí,“ poznamenala poslankyně ODS Jana Černochová, která seděla ve studiu. Nejdůležitější otázkou by totiž mělo být, zda dětem v homosexuálních rodinách, které by dostaly tato nová práva, bylo lépe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…