Jak si Češi představují moderní komunikaci s lékařem?

20.10.2014 13:35

Pohled českých pacientů na komunikaci ve zdravotnictví se mění, začínají jí chápat jako další službu a od toho se odvíjí i představa, co by měla splňovat. Především chtějí záležitosti se svým lékařem řešit komfortně online přes internet.

 Jak si Češi představují moderní komunikaci s lékařem?
Foto:
Popisek:

Na placení složenek, nákupy nebo posílání formulářů přes internet si už čeští uživatelé zvykli, teď chtějí podobně komunikovat i s doktory. Vedle možnosti online objednání se, které již část pacientů využívá, chtějí mít např. i možnost vidět své výsledky vyšetření online nebo si přes internet zažádat o recept na dlouhodobě užívané léky nebo žádanku na vyšetření. Vyplynulo to z průzkumu, který si společnost CompuGroup Medical ČR (CGM) nechala udělat mezi českými pacienty.

Ukazuje se, že čeští uživatelé mají zájem o nové trendy. Možnost online komunikovat se svými lékaři s velkým zájmem vítají. Rádi by online komunikaci využívali v daleko větší míře, tak jako jakoukoliv jinou online službu. Lékařům se tím otevírají nové možnosti, jak zkvalitnit komunikaci se svými pacienty a zároveň zefektivnit chod své ordinace,“ říká k tomuto trendu Lenka Volfová, Head of Marketing z CompuGroup Medical. Společnost CGM vyvinula a v současnosti nabízí nejen na českém trhu unikátní řešení CGM LIFE eSERVICES, které všechny výše zmíněné online pacientské služby v sobě zahrnuje.

Podobnou změnu v přístupu pacientů k online službám ve zdravotnictví potvrzují i samotní lékaři. „Odezva od pacientů je vesměs velmi kladná. Pacienti typicky nejčastěji služby CGM LIFE eSERVICES využívají na dovolené v zahraničí, když mají přístup na internet, při konzultaci zdravotních problémů nebo při sdělování výsledků laboratorních odběrů před mimořádným vycestováním. Někteří pacienti si už zvykli a počítají s automatickým odesíláním jejich laboratorních výsledků přes tuto službu,“ popisuje své zkušenosti praktický lékař MUDr. Ambrož Homola, Ph.D.

Devět z deseti dotázaných by chtělo řešit online objednání termínu návštěvy u lékaře, objednání dlouhodobě užívaného léku, výsledky svých vyšetření, výpis ze zdravotní dokumentace nebo vyzvednutí laboratorní žádanky. Trochu opatrnější byli při možnosti online zdravotních konzultací, ale i tak se pro tuto možnost vyslovilo téměř 80 % respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…