Alkohol nelze zaměňovat s léčivým přípravkem

01.05.2014 13:00

Alkohol nelze zaměňovat s léčivým přípravkem
Foto:
Popisek:

Se znepokojením jsme v poslední době zaznamenali v mediích opakovanou informaci o domnělých prospěšných účincích pravidelné konzumace alkoholu na lidský organismus, a dokonce i doporučení, že se s alkoholickými nápoji mají „kontrolovaně“ seznámit i děti či dospívající. Tyto informace jsou podávány jako výsledky lékařských výzkumů, nebo jako vyjádření lékaře – odborníka.

Společnost pro návykové nemoci ČLS JEP upozorňuje, že jde o zkreslené a nepřesné informace. S výjimkou ojedinělého průkazu např. na omezeném počtu francouzských mužů (nad 50 let) po infarktu, nebylo žádnou relevantní kontrolovanou a nezávislou klinickou studií prokázáno, že pravidelné pití alkoholu působí léčivě či preventivně proti konkrétnímu onemocnění. Naopak i velmi mírná pravidelná konzumace alkoholu (včetně piva a vína) několikanásobně zvyšuje riziko onkologických onemocnění (karcinom prsu, slinivky, zažívacího traktu), jaterních onemocnění (jaterní steatóza, steatohepatitida, cirhóza), akutního i chronického zánětu a následného poškození slinivky. Výsledky (metaanalýza) studií např. z roku 2010 a (Roerecke et Rehm) nepotvrdily ochranný vliv alkoholu na srdečně cévní systém, což znamená, že ani malé dávky alkoholu obecně nechrání před srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí. Naopak, negativně alkohol působí u lidí s hypertenzí, srdečními arytmiemi a u nemocných, kteří prodělali mozkovou mrtvici.

Alkohol vede k zvýšenému riziku úrazů, pod vlivem alkoholu dochází k rizikovému chování (abusus dalších návykových látek, rizikové sexuální chování, dopravní nehody, agresivita, domácí násilí apod.)

Je opakovaně prokazována skutečnost, že nízký věk prvního kontaktu člověka (dítěte) s alkoholem je významným rizikovým faktorem pro následný rozvoj závislosti na alkoholu, případně na dalších psychoaktivních látkách.

Podle zprávy a současného postoje Světové zdravotnické organizace z roku 2011 nelze žádnou dávku alkoholu považovat za bezpečnou vzhledem k velmi individuální citlivosti, resp. dalším chorobám u konkrétních osob. Za škodlivou je v tomto smyslu považována jakákoli pravidelná konzumace alkoholu v denní dávce nad 60g čistého alkoholu u mužů a 40g čistého alkoholu u žen (20g odpovídá přibližně dvěma dcl vína či 50cl destilátu). 

V EU alkohol ročně zapříčiní kolem 120 000 úmrtí. V ČR na intoxikaci alkoholem zemře kolem 300 lidí, do čehož nejsou započítána úmrtí na onemocnění vyvolaná/zhoršená alkoholem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …